Aftellen naar het jubileum: Bakhuys in Heerenveen

25 mei 2020 13:22

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 brengt Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In tien delen tellen we af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In deel 2: de beroemde Beb Bakhuys speelt in Heerenveen in de jaren dertig.

644760bee8f3f.jpg

Door: Matty Verkamman

Heerenveen, 3 juli 1934. Een combinatie van vijf spelers van Heerenveen (doelman Reitse Withaar, rechtsback Jentje Huizenga, spil Jaitze Zwart, rechtsbuiten Sjoerd Krikke en linksbinnen Jappie Hielkema) en zes spelers van Be Quick, speelt ter gelegenheid van de Heerenveen Eén Feesten een erewedstrijd tegen, wat wordt genoemd, een ‘KNVB Toerelftal’. In dat team zijn de internationals Leo Halle, Otto Bonsema en Beb Bakhuys opgenomen. Aanvoerder Bakhuys, beroemd als goalgetter maar nu als spil opgesteld, ontvangt voor de aftrap bloemen van Heerenveen-voorzitter Anton Swillens. Zeer waarschijnlijk ontvangt hij ook nog iets anders: geld.

Heerenveen loopt uit voor dit partijtje. De club speelt nog altijd maar op het bescheiden tweede niveau en nu komt dan ineens de grote Beb Bakhuys zijn kunsten vertonen. Het is me wat! Bakhuys speelt wel vaker demonstratiewedstrijden en het is een publiek geheim dat hij dit in de amateurperiode zeker niet voor een appel en een ei doet. Hij is dé man van Oranje en eerder al is door velen beweerd dat hij zich steeds vorstelijk heeft laten betalen door zijn clubs: HBS in Den Haag en ZAC in Zwolle. Altijd stond hij wel ergens op de loonlijst van een supporter of een bestuurslid, als hij maar voor hun club wilde spelen. De KNVB wantrouwt de geweldige midvoor jarenlang. 

Bij de bond is men ervan overtuigd dat Bakhuys maling heeft aan de strenge amateurbepalingen, maar pas in 1938 loopt hij tegen de lamp. De manier waarop VVV hem in dat jaar naar Venlo probeert te halen en hem aldaar allerlei lucratieve zaakjes wil toebedelen, is zo opzichtig in strijd met het amateurisme, dat tot een onderzoek wordt besloten. De harde conclusie is dat Bakhuys zich grof laat betalen. Om die reden wordt hij op de ‘Beroepslijst’ geplaatst. Hij mag nooit meer voetballen in amateurland Nederland, zijn loopbaan bij Oranje is van de ene op de andere dag voorbij, de KNVB maakt van deze superaanvaller een paria. Bakhuys stribbelt niet lang tegen en maakt van de nood een mooie deugd: hij wordt nu dan ook maar echt profvoetballer. Bij FC Metz in de Franse competitie. 

Maar mooi dat Heerenveen Beb Bakhuys in de zomer van 1934 in levende lijve heeft zien voetballen. Als amateur. Nou ja, officieel dan.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Wie het voor 31 mei hier bestelt, vindt zijn of haar naam terug op de speciale ‘Wij zijn Heerenveen’-pagina’s in het boek. Het boek kost 79 euro. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.