Aftellen naar het jubileum: De cruciale promotie van 1970

22 juni 2020 10:22

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 brengt Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In samenwerking met de uitgeverij tellen we in tien delen af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In deel 6: de cruciale promotie van 1970.

64551581ed362.jpg
Heerenveen, 1970. Nadat eerder op de dag in Eindhoven de promotie naar de Eerste Divisie is veiliggesteld, wordt het feest uitbundig gevierd bij de terugkeer in Heerenveen. De spelers nemen plaats in een open bus en laten zich door een massa supporters bejubelen

Door: Hielke Biemond

Het betaald voetbal in Heerenveen op sterven na dood? Eerlijk is eerlijk: daar heeft het in 1967 alle schijn van, maar niets blijkt gelukkig minder waar. Drie jaar later loopt het dorp weer als vanouds uit om de spelers toe te juichen: zij worden op een fraai versierde wagen door het centrum gereden om de cruciale promotie naar de Eerste Divisie te vieren. 
 
Dat succes komt precies op tijd om te ontsnappen aan de grote sanering van het nog jonge Nederlandse betaald voetbal: een jaar later besluit de KNVB om de laagste profcompetitie, waarin Heerenveen jarenlang uitzichtloos heeft rondgedobberd, op te heffen. Vrijwel alle clubs die daar dan nog in spelen, vallen terug naar de amateurs. 

Dankzij de inspanningen van Aktie ’67 blijft dat lot Heerenveen bespaard. Het zijn de supporters die in 1967 op een sportief dieptepunt in de clubhistorie besluiten een ultieme reddingspoging te wagen met grote inzamelingsacties – en het lukt ze, tot grote verbazing van het bestuur van Heerenveen. Meer geld betekent betere spelers, hogere toeschouwersaantallen en uiteindelijk dus de redding in de vorm van promotie.

Die wordt op 10 mei 1970 veiliggesteld met een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Eindhoven. Uitzinnig van vreugde tillen de blote spelers daar in de kleedkamer trainer Bas Paauwe op de schouders en dragen zij hem rond, onder het zingen van Annie M.G. Schmidt’s hit ‘M’n opa, m’n opa, m’n opa – in heel Europa is er niemand zoals hij!’ 

Na het uitbundige promotiefeest hebben zij nog drie speelronden om ook het kampioenschap van de Tweede Divisie in de wacht te slepen. Dat lukt, zoals vaker bij historische sportieve successen van Heerenveen, op miraculeuze wijze.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Het boek kost 79 euro en is hier te bestellen. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.