Aftellen naar het jubileum: Een tien voor Assaidi

19 juli 2020 10:00

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 bracht Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In samenwerking met de uitgeverij tellen we in tien delen af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In het tiende en laatste deel: een tien voor Oussama Assaidi.

6459852cf1282.jpg
Oussama Assaidi is op 12 december 2010 simpelweg niet af te stoppen in de met 6-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente

Door: Hielke Biemond

Met de gewonnen bekerfinale nog vers in het geheugen boekt sc Heerenveen anderhalf jaar later opnieuw een historische overwinning op FC Twente (6-2). Of beter gezegd: daar zorgt Oussama Assaidi voor. Hij is eind 2010 simpelweg niet te houden tegen de regerend landskampioen. De ongrijpbare linksbuiten is op die gelukzalige middag in een uitverkocht Abe Lenstra stadion bij alle zes de Friese doelpunten betrokken. 

Met de eerste hattrick in zijn carrière, twee assists en een verdiende strafschop haalt hij de volgende dag de voorpagina’s van alle sportkaternen. ’10 voor Assaidi’, kopt De Telegraaf, verwijzend naar het rapportcijfer dat trainer en schoolmeester Ron Jans op de persconferentie heeft uitgedeeld. Rapporteur Rob Witschge houdt het verderop de krant bij een ietwat zuinige 9. 

De hoofdrolspeler zelf spreekt na een periode waarin hij vanwege een blessure nauwelijks heeft kunnen trainen glunderend van ‘de wedstrijd van zijn leven’. De tot dat moment nog wat grillige pleintjesvoetballer, bezig aan zijn eerste seizoen in Heerenveen, vestigt er in één klap zijn naam mee in de Eredivisie. En hoewel zijn lichaam hem soms in de steek laat, toont hij zich allesbehalve een eendagsvlieg. 

In het daaropvolgende seizoen doet de geboren dribbelaar FC Twente opnieuw veel pijn, in een al even sensationele wedstrijd op de voorlaatste dag van het seizoen. Met twee doelpunten heeft Assaidi een groot aandeel in een spectaculaire ommekeer, die verder mogelijk wordt gemaakt door zijn aanvalspartners Bas Dost en Luciano Narsingh. Heerenveen komt in de broeierige Grolsch Veste een vroege 2-0 achterstand te boven en plaatst zich voor Europees voetbal (3-4). 

Dat avontuur maakt Assaidi niet meer mee: hij maakt in de zomer van 2012 een toptransfer naar Liverpool. Tot een doorbraak bij de Engelse grootmacht komt het niet. Na wat ongelukkige omzwervingen keert de vleugelaanvaller vier jaar later terug in Nederland, bij een club die hem duidelijk nog niet is vergeten. In het shirt van FC Twente toont hij de voetballiefhebbers flitsen van de oude, of beter gezegd jonge Assaidi, maar zo weergaloos als die decembermiddag in 2010 wordt het nooit meer.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Het boek kost 79 euro en is hier te bestellen. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.

Eerdere artikelen:

- Deel 9: Een historische CL-zege
- Deel 8: 'Als we gaan…'
- Deel 7: De Brusselse Kermis
- Deel 6: De cruciale promotie van 1970
- Deel 5: Ploeteren in de jaren zestig
- Deel 4: Twee bijzondere jeugdspelers in 1959
- Deel 3: Abe's slechtste beslissing ooit
- Deel 2: Beb Bakhuys in Heerenveen
- Deel 1: Een rokertje voor de aftrap