Behoudt sc Heerenveen tegen Ajax ongeslagen status?

15 oktober 2020 14:20

Na twee weken interlandvoetbal staat zondag voor sc Heerenveen weer een wedstrijd op het programma. De ploeg van trainer Johnny Jansen reist af naar Amsterdam voor het duel met regerend landskampioen Ajax (aftrap: 14.30 uur). Dat de Friezen het lastig zullen krijgen, is duidelijk. De laatste overwinning in de Arena dateert alweer uit het seizoen 2008/2009. Een voorbeschouwing.

Historie
In competitieverband speelde sc Heerenveen 31 keer eerder een uitwedstrijd tegen Ajax. De Friezen verloren 27 keer, 4 keer werd er gelijkgespeeld en 3 keer werden drie punten meegenomen naar Friesland. Twee duels uitgelicht:

2019/2020: 4-1
Vorig seizoen eindigde de ontmoeting in de Johan Cruijff Arena in een 4-1 overwinning voor Ajax. sc Heerenveen kende een prima eerste helft. Na een 1-0 achterstand kwamen de Friezen sterk terug door een doelpunt van Jens Odgaard. Het waren echter de Amsterdammers die het heft daarna in handen namen en de Friezen met een 4-1 nederlaag naar huis stuurden. Doelpunten aan de kant van Ajax: Dusan Tadic, Nico Tagliafico (twee keer) en Perr Schuurs.

2018/2019: 4-4
Een van de meest spectaculaire krachtmetingen vond plaats in het seizoen 2018/2019. In een doelpuntrijk duel was het Ajax dat binnen een half uur al op een 3-1 voorsprong kwam. Vlak voor rust kreeg Tadic de kans op de 4-1, maar Warner Hahn keerde zijn strafschop. Eerder maakte Tadic al twee doelpunten en kreeg Pelle van Amersfoort een eigen goal op zijn naam. Sam Lammers schoot raak namens sc Heerenveen.

In de tweede helft werd de achterstand snel weggepoetst door doelpunten van Lammers en Mitchell van Bergen. Een aantal goede reddingen van Hahn hield sc Heerenveen op de been, totdat Klaas-Jan Huntelaar tien minuten voor tijd Ajax op 4-3 zette. De wedstrijd leek hiermee beslist, maar Kik Pierie – die later dat seizoen bij Ajax zou tekenen – zorgde uit een corner in de blessuretijd voor een 4-4 eindstand.

Bekijk hieronder de samenvatting van dat duel:

Ajax dit seizoen
Ajax begon de competitie goed met overwinningen op Sparta Rotterdam (0-1), RKC Waalwijk (3-0), en Vitesse (1-2). Maar twee weken terug liepen de Amsterdammers tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. Bij FC Groningen werd met 1-0 verloren. Daardoor staan de Godenzonen na vier wedstrijden op een vijfde plaats. Eén punt achter de Friezen: sc Heerenveen haalde tien punten uit vier duels en staat derde.

Na een lange transferzomer kende de selectie van Ajax ook een aantal mutaties. Vijf spelers trokken naar de hoofdstad: Antony (São Paulo), Davy Klaassen (Werder Bremen), Mohammed Kudus (FC Nordsjælland), Sean Klaiber (FC Utrecht), en Maarten Stekelenburg (transfervrij). Vier spelers – huurlingen buiten beschouwing gelaten – vertrokken uit Amsterdam: Hakim Ziyech (Chelsea), Donny van de Beek (Manchester United), Sergiño Dest (FC Barcelona) en Joël Veltman (Brighton & Hove Albion).

Klaas-Jan Huntelaar in het shirt van sc Heerenveen

Speler uitgelicht
In het verleden speelden verschillende spelers voor zowel Ajax als sc Heerenveen. Een daarvan is Klaas-Jan Huntelaar. De inmiddels 37-jarige spits kwam tussen 2004 en 2006 uit voor de Friezen. In 60 wedstrijden wist hij 39 doelpunten te maken voor sc Heerenveen. Na een succesvolle carrière in het buitenland keerde The Hunter in 2017 terug bij Ajax. Dit seizoen kwam de spits in de eredivisie tot twee invalbeurten.