Doe nu de sc Heerenveen Thuisblijfquiz

28 maart 2020 08:30

Vanwege het coronavirus ligt de bal momenteel overal in Nederland stil. Ook op Sportpark Skoatterwâld en in het Abe Lenstra stadion. We kunnen ons nu even niet bezighouden met onze favoriete bezigheid. Zoveel mogelijk thuisblijven is het devies. Daarom een quiz voor jong en oud over sc Heerenveen.

64252096cc79d.jpg

Test je kennis van sc Heerenveen met de sc Heerenveen Thuisblijfquiz. Zestig vragen over het heden en verleden van jouw club. Over onze Europese avonturen, Abe Lenstra, Foppe de Haan, Klaas-Jan Huntelaar, Gerald Sibon, Joey Veerman, de Scandinavische connectie en heel veel meer. Succes!

1. We beginnen waar de eredivisie tot dusver eindigde. In de laatste speelronde voordat het coronavirus het vaderlandse voetbal lam legde, speelde sc Heerenveen thuis tegen Ajax (1-3). Mitchell van Bergen redde de Friese eer. Wie gaf de assist?

2. Wie speelde de meeste wedstrijden in het shirt van sc Heerenveen sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954?

3. De recordhouder is een Nederlander. Welke buitenlander droeg het vaakst het shirt met de pompeblêden?

4. Wie stond namens sc Heerenveen vaker op het veld: Johan Hansma of Tieme Klompe?

5. Jon Dahl Tomasson was de eerste van vele Scandinaviërs die in het Abe Lenstra stadion te zien zouden zijn. Wie uit Noord-Europa heeft de meeste wedstrijden in Friese dienst achter zijn naam staan?

6. Sinds het seizoen 2008/2009 is JAKO de kledingsponsor van sc Heerenveen. Van welk sportmerk nam JAKO het stokje over?

7. Eenmaal kwam sc Heerenveen uit in de Champions League, in het seizoen 2000/2001. Bij welke drie clubs zaten de Friezen in de poule?

8. sc Heerenveen verloor vier van de zes Champions Leagueduels. Eén keer wonnen de Friezen, thuis van Olympiakos Piraeus (1-0). Wie was de doelpuntenmaker?

9. Terug naar 1995. Tegen welke club speelde sc Heerenveen zijn eerste officiële Europese wedstrijd?

10. In Europees verband stond sc Heerenveen viermaal tegenover een Duitse tegenstander. Welke clubs waren dit?

11. De Europese campagnes leidden sc Heerenveen drie keer naar Engeland. Slechts één keer wisten de Friezen overzee het net te vinden. Wie scoorde als enige sc Heerenveenspeler op Engelse bodem?

12. Tegen welke club?

13. Van de Derby van het Noorden op 6 november 2005 herinnert iedereen zich de wondergoals van Klaas-Jan Huntelaar (omhaal), Paul Bosvelt (vanaf de middellijn) en Georgios Samaras (vanaf de achterlijn). Wat was de uitslag van dit duel?

14. Twee van die drie doelpuntenmakers verlieten niet veel later Friesland voor een nieuw avontuur. Klaas-Jan Huntelaar verkaste naar Ajax. Naar welke club ging Georgios Samaras?

15. Tegen welke club maakten Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras hun laatste doelpunt in Friese dienst?

16. Georgios Samaras was de enige Griek die ooit voor sc Heerenveen uitkwam. Ook kent de lijst met oud-spelers maar één Bulgaar. Wie?

17. Buurland Noord-Macedonië is met drie afvaardigingen iets sterker vertegenwoordigd. Wie uit het balkanland stonden onder contract in Friesland?

18. In 2009 won sc Heerenveen de enige hoofdprijs uit de clubgeschiedenis: de KNVB Beker. Cultheld Goran Popov maakte het openingsdoelpunt in de finale tegen FC Twente uit een vrije trap van wie?

19. De Noor Trond Sollied was destijds hoofdtrainer. Wie waren zijn assistenten?

20. Gerald Sibon schoot in De Kuip de beslissende strafschop binnen. Dat kon, omdat daarvoor een oud-sc Heerenveenspeler in Tukkerse dienst miste. Wie was dit?

21. Bekerheld Gerald Sibon speelde in totaal 182 duels voor sc Heerenveen, verdeeld over hoeveel perioden?

22. Momenteel is Gerald Sibon assistent-trainer van Gertjan Verbeek in Australië. Hoe heet hun werkgever?

23. Wie scoorde de meeste doelpunten voor sc Heerenveen sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954?

24. Wederom is ook hier het record in handen van een Nederlander. Wie van alle buitenlanders die voor sc Heerenveen speelden, vond het vaakst het net?

25. Wie scoorde meer doelpunten voor sc Heerenveen: Anthony Lurling of Ruud van Nistelrooy?

26. Zeven spelers kwamen in hun tijd bij sc Heerenveen uit voor het Nederlands elftal. Wie?

27. Vrijetrappenkoning Ugur Yildirim kwam eenmaal in actie voor Oranje. Wie was de tegenstander?

28. sc Heerenveen kent twee eretitels. Een daarvan is de titel erevoorzitter. Tweemaal werd deze eer aan een oud-voorzitter toegekend. Aan Riemer van der Velde en …?

29. Wat is de naam van de andere eretitel?

30. Tot op heden werd die tweede eretitel vijftien keer aan iemand toebedeeld. Wie van de huidige selectie draagt rugnummer 15?

31. Vorig seizoen droeg Rodney Kongolo nog dat rugnummer. De middenvelder speelt nu met 21. Van wie heeft hij dat nummer overgenomen?

32. Op 23 oktober 2008 stond sc Heerenveen in de UEFA Cup thuis tegenover het grote AC Milan. Van welke vijf basisspelers is op de onderstaande elftalfoto het gezicht onherkenbaar gemaakt?

642506a939745.jpg

33. Joey Veerman kwam afgelopen zomer over van FC Volendam. Daarmee volgde hij het voorbeeld van Henk Veerman. Bij welke club staat de spits nu onder contract?

34. De twee naamgenoten zijn niet de enige spelers die de overstap maakten van FC Volendam naar sc Heerenveen. Acht gingen hen voor. Wie?

35. Behalve Joey Veerman is ook Chidera Ejuke bezig aan zijn eerste seizoen in Friesland. Hij kwam over van het Noorse Vålerenga, waar momenteel een oud-speler van sc Heerenveen furore maakt. Wie?

36. Tussentijds vertrok Anders Dreyer. De Deen werd gehuurd van het Engelse Brighton & Hove Albion. Voor welke club speelt hij nu?

37. Komt ie weer of komt ie weer niet? De Friese Derby. Welke spelers verruilden in het verleden SC Cambuur voor sc Heerenveen als werkgever en maakten hun opwachting in de hoofdmacht? Het zijn er acht.

38. Van de huidige selectie heeft Alen Halilovic onder contract gestaan bij het grote FC Barcelona. Eenmaal verruilde een speler Barça voor sc Heerenveen. Wie was dit?

39. In totaal speelden vijf Roemenen voor sc Heerenveen. Wie waren dit?

40. Wie sc Heerenveen zegt, zegt behalve Abe Lenstra en Riemer van der Velde ook Foppe de Haan. Tijdens hoeveel seizoenen was De Haan hoofdtrainer?

41. Het was niet de bedoeling, zo zei hij zelf, maar Foppe de Haan trok halverwege het seizoen 2015/2016 nog eenmaal het trainingspak aan. De Haan nam als interim-trainer het stokje over van wie?

42. Daarvoor werd Foppe de Haan onder meer tweemaal Europees kampioen met Jong Oranje, in 2006 en 2007. Die tweede keer vond het EK plaats in eigen land. De halve finale werkte Nederland af in het Abe Lenstra stadion. Wie werd op weg naar de finale verslagen?

43. Het Abe Lenstra stadion was in het verleden vaker het decor van interlands. Eén keer speelde het grote Oranje in het huidige onderkomen van sc Heerenveen. Tegen wie?

44. Eén iemand die tijdens dat duel in actie kwam, kent een verleden bij sc Heerenveen. Wie was dit?

45. Sinds kort is Ausnutria de nieuwe hoofdsponsor van sc Heerenveen. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de naam van de shirtsponsor begint met de letter A. Welk merk ging in dat kader Ausnutria voor?

46. Op 20 juli 2020 bestaat sc Heerenveen honderd jaar. Dat wil zeggen, de roots van de club ontstonden toen. Hoe heette de sportvereniging waaruit later Spartaan, vv Heerenveen en dus sc Heerenveen zijn ontstaan?

47. Op de vraag wie de beste spits is geweest die sc Heerenveen ooit heeft gekend, zullen de antwoorden uiteenlopen. Er was maar één voor wie het meeste geld werd neergelegd. Voor wie was dit?

48. En door wie?

49. Geld was hard nodig in de jaren zestig. vv Heerenveen verkeerde in financieel zwaar weer en werd uiteindelijk overeind gehouden en daarmee gered door de inzet van de plaatselijke bevolking. Hoe heet de nog altijd bestaande stichting die hieruit voortkwam?

50. sc Heerenveen staat onder meer bekend om zijn rijke spitsenhistorie. De volgens velen beste centrumaanvaller die Nederland ooit gekend heeft, was niet als speler, maar als trainer actief in Friesland. Onder welke titel verscheen eind vorig jaar de autobiografie van Marco van Basten?

51. In totaal kwamen 23 Denen in officieel verband uit voor sc Heerenveen. Van vijf van hen eindigt hun achternaam op 'gaard'. Wie zijn dit?

52. Veel minder Canadezen stonden bij sc Heerenveen onder contract: slechts twee. Wat zijn hun namen?

53. Sinds de eeuwwisseling verruilden zes spelers sc Heerenveen voor Ajax. Wie?

54. Afgelopen zomer verhuisde Michel Vlap van sc Heerenveen naar Anderlecht. Daar werd hij voor even ploeggenoot van een andere oud-sc Heerenveenspeler. Wie?

55. Michel Vlap vormde samen met Sam Lammers vorig seizoen een gevreesd koppel. Hoeveel competitiedoelpunten maakte het duo dat seizoen samen?

56. Vorig jaar was het 25 jaar geleden dat het Abe Lenstra stadion in gebruik werd genomen. Tegen welke club speelde sc Heerenveen de openingswedstrijd in zijn nieuwe onderkomen?

57. Abe Lenstra was de beste voetballer die bij sc Heerenveen heeft gespeeld. Er werd in 1995 zelfs een musical aan hem gewijd. Welke oud-speler en huidige trainer van sc Heerenveen vertolkte de rol van Abe Lenstra?

58. Wie speelde achtereenvolgens bij Helsingborgs, Torino, Karlsruher SC, AIK Fotboll, sc Heerenveen, Tottenham Hotspur, Stade Rennes, Wigan Athletic en Helsingborgs?

59. In de winter van 2017 stuntte sc Heerenveen met de komst van Real Madrid-huurling Martin Ødegaard. Tegen welke club debuteerde de huidige Primera Divisiónster?

60. De laatste. sc Heerenveen is onlosmakelijk verbonden met Friesland. Wie was de laatste Fries die speelde in de hoofdmacht?

Zo, dat was 'm. Tijd om alles te controleren. Klik hier voor de antwoorden.