Hamstra blikt terug: "Andere transferwindow dan normaal"

09 oktober 2020 14:20

Het waren drukke en spannende weken voor Gerry Hamstra en zijn directe collega's. Tot woensdag hadden clubs de mogelijkheid spelers aan te trekken, dan wel te verkopen of te verhuren. Tijd om de balans op te maken met de technisch manager van sc Heerenveen. "We hebben een selectie waar kwaliteit in zit, voor zowel de korte als lange termijn."


Met drie spelerspresentaties op deadlineday sloot sc Heerenveen dinsdag de zomerse transferperiode af. Hoe kijkt Hamstra terug op de voorbije weken? "Het was een andere transferwindow dan normaal, tijdens een coronacrisis en na een onafgemaakte competitie. Een transferwindow is altijd moeilijk inschatten, maar nu zeker. Gezien de uitgaande transfers die we gedaan hebben, kun je zeggen dat dat in deze tijd prima resultaten heeft opgeleverd."

Ejuke naar CSKA Moskou
Twaalf spelers kwamen, veertien vertrokken. De meest in het oog springende transfer was die van publiekslieveling en sterspeler Chidera Ejuke naar CSKA Moskou. "We wisten dat Chiddi bij veel clubs in de belangstelling stond. We kregen in het begin al biedingen binnen, maar wilden hem zo laat mogelijk verkopen voor een goede prijs. Zeker in coronatijd denk je: doen we het juiste? Achteraf kun je zeggen van wel."

Moest er eerst worden verkocht, voordat sc Heerenveen zelf spelers kon aantrekken? "Uiteindelijk wel. Iedereen kent onze financiële situatie. De coronacrisis heeft daar niet in positieve zin aan bijgedragen. Verkoop je Chiddi eerder, krijg je misschien een lager bedrag. Wanneer je hem later verkoopt, krijg je een hoger bedrag en heb je zelf op de transfermarkt meer armslag. Dat betekent wel dat je wat langer moet wachten op nieuwe aanwinsten."

Korte, middellange en lange termijn
Waar kijkt een technisch manager naar? "Belangrijk is, is dat we niet alleen nu een goed elftal hebben, maar ook op middellange en lange termijn. De meeste spelers staan langdurig bij onszelf onder contract. In de selectie zitten talentvolle jongens, waar we de komende jaren heel veel plezier aan gaan beleven. Daarnaast probeer je het team te versterken, met ook huurspelers waar altijd wel weer een constructie aan vastzit."

Een van de targets van Hamstra was nog een sluitpost, naast Erwin Mulder en Jaimy Kroesen. Die kwam niet. "Erwin is een goede vervanger van Warner en met Jaimy hebben we een talentvolle doelman in huis. Maar er moet inderdaad nog iemand bij. De officiële transferwindow is afgelopen, maar ik verwacht nog wel een soort schaduw. Er zijn nog relatief veel transfervrije spelers. Dus ook keepers. Daar zijn we mee bezig."

De beste transfer?
Spelers kwamen, spelers gingen, maar Joey Veerman bleef: de beste 'transfer'? "Dat is altijd lastig te zeggen. We hebben een paar goede transfers gedaan, denk ik. Daarnaast waren we er met z'n allen wel van overtuigd dat we het contract van Joey wilden openbreken. Dat wilde hijzelf gelukkig ook. Daar gaat de club hopelijk zowel sportief als financieel veel plezier aan beleven. Het was een belangrijk signaal naar de groep en de organisatie in het algemeen."

Uiteindelijk wordt de selectie afgerekend op het veld. Daar moet het gebeuren. Met tien punten uit vier duels kent sc Heerenveen een uitstekend begin. "Daar teken je natuurlijk van tevoren voor. We hebben een selectie waar kwaliteit in zit, voor zowel de korte als lange termijn. Er zijn tot de winter nog tien duels te spelen. Een relatief korte periode, waarin we iedereen hard nodig zullen hebben. We kennen een hoopgevende start, maar we zijn er nog lang niet."