Hoe blijven de spelers van sc Heerenveen fit?

31 maart 2020 15:00

De coronacrisis die de wereld en Nederland momenteel teistert, zorgt voor een hoop onzekerheid. Ook in de sportwereld. De eredivisie ligt in ieder geval tot en met volgende week maandag stil. Wanneer er weer wordt gevoetbald weet niemand. Tot die tijd houden de spelers van sc Heerenveen zich fit. Hoe doen ze dat?

642600db59014.jpg

De selectie van sc Heerenveen zit tijdens de coronacrisis allerminst stil, zo geeft performance manager Sam Feringa aan. Hij is binnen de technische staf verantwoordelijk voor de fitheid van de spelers. Normaliter staat Feringa meerdere keren per week met de selectie op het veld, maar met de beperkende coronamaatregelen die momenteel gelden, werken de spelers nu thuis aan hun fitheid.

Het devies thuiswerken geldt net zo goed voor de selectie van sc Heerenveen. Met hardlopen houden de spelers hun conditie zoveel mogelijk op peil. Met (kracht)oefeningen werken ze aan hun fysieke gesteldheid. "Elke speler krijgt een individueel schema", zegt Feringa. "Die stel ik mede samen op basis van hun rol in het veld. Mitchell van Bergen en Warner Hahn krijgen niet hetzelfde huiswerk. Hun posities vragen om verschillende trainingen."

Speciale sporthorloges
Tijdens het hardlopen en de oefeningen dragen de spelers speciale sporthorloges, zodat Feringa precies kan zien wat iedereen heeft gedaan. "Ook die informatie neem ik mee naar het opstellen van het volgende schema", legt Feringa uit. "En elke dag heb ik contact met alle spelers. Dan bespreken we de gedane activiteiten. Zelf hebben ze ook inspraak. Als iemand graag fietst bijvoorbeeld, kijken we of we dit in hun programma kunnen verwerken."

De coronacrisis heeft nogal invloed op het werk van Feringa. "En ook weer niet", zegt Feringa. "Althans, niet de essentie. Ik ben nog steeds bezig met de fitheid van de jongens. Maar waar je normaal gesproken toewerkt naar het volgende duel, is dat nu anders. Je weet niet wanneer je weer wedstrijden gaat spelen, in topconditie moet zijn en weer moet pieken. Ook voor ons is het een onzekere periode."