Hoe een Catalaan viel voor sc Heerenveen

27 februari 2020 13:05

Geboren en getogen in Barcelona, maar het hart van Luiso Gallarde Ferrer-Dalmau (21) gaat pas sneller kloppen van sc Heerenveen. Terwijl verderop in de hoofdstad van Catalonië het – volgens velen – mooiste voetbal ter wereld wordt gespeeld, valt Gallarde als tiener voor de trots van Friesland. “Bij deze club wil ik horen.”

6380991167521.jpg

Wanneer bekend wordt dat sc Heerenveen begin januari de tenten opslaat in zijn Catalonië, pakt Gallarde meteen de agenda erbij. De in Koeweit woonachtige en werkzame voetbaltrainer is rond de jaarwisseling een aantal dagen vrij en is van plan een bezoek te brengen aan zijn geboorteland en -stad. Zou hij tijdens zijn vakantie, naast langsgaan bij vrienden en familie, ook een kijkje kunnen nemen bij het trainingskamp van zijn favoriete club?

Het lukt. Met een beetje hulp van Gallarde’s werkgever, profclub Al Qadsia. De recordkampioen van Koeweit gunt zijn jeugdtrainer wat langer vrijaf, zodat Gallarde op Catalaanse bodem zijn idolen van sc Heerenveen live in actie kan zien. “Een jongensdroom”, zegt Gallarde. “Hoe speciaal is het wel niet dat jouw favoriete club uitgerekend een bezoek brengt aan de omgeving waar je zelf vandaan komt? Zeker in mijn geval…”

Blauw-witte sjaal
Aan het einde van de trainingsweek van sc Heerenveen in Gerona – op anderhalf uur rijden van Barcelona is het zover. Terwijl de spelers zich klaarmaken voor het oefenduel met het Spaanse UE Llagostera, arriveert Gallarde bij het veld. De Feanfan om utens wordt vanwege de blauw-witte sjaal om zijn nek al snel opgemerkt en welkom geheten. Wanneer Gallarde zichzelf voorstelt en zijn bijzondere verhaal doet, laat een artikel zich naderhand vanzelf schrijven.

Catalaan en fan van sc Heerenveen, dat horen we niet elke dag.
   “Haha, daar kan ik me iets bij voorstellen. Dat is als volgt ontstaan. Al mijn hele leven lang is voetbal mijn grote passie. Vroeger, als ik niet zelf met een bal bezig was, keek ik voetbal op tv. Van over de hele wereld, urenlang. Ik was gek op het spelletje, maar had lange tijd geen favoriete club. Ik had geen club zien spelen waarbij ik het gevoel kreeg dat ik daar bij wilde horen. Dat veranderde toen ik sc Heerenveen zag spelen.”

“Toen ik een jaar of dertien was, keek ik naar een wedstrijd van sc Heerenveen. De tegenstander herinner ik me niet meer, maar wat me zo ontzettend is bijgebleven, is het gevoel dat ik tijdens het duel kreeg. De manier waarop de spelers de doelpunten vierden, hoe ze tot de laatste seconde bleven strijden. Dat was nieuw voor me. Bij deze club wil ik horen, dacht ik. Ik miste geen wedstrijd meer. Het gevoel werd alsmaar sterker.”

638108c3b78ab.jpg

Kun je uitleggen wat dat gevoel precies inhoudt?
   “Het familiaire karakter dat de club uitstraalt, spreekt mij enorm aan. De club staat dicht bij de fans en is toegankelijk voor mensen van buitenaf. Daarnaast vind ik het sportieve model van de club zo mooi. Dat ze jeugdspelers willen opleiden tot eerste-elftalspelers en hen ook daadwerkelijk de kans geven, wanneer ze er tegenaan zitten.”

Wat vinden je familie en vrienden ervan dat je supporter bent van sc Heerenveen?
   “Ze maakten er graag grappen over, zeker in het begin. Waarom ik fan ben van ‘het verre’ sc Heerenveen en niet ‘gewoon’ van FC Barcelona, Real Madrid of Espanyol. Maar mettertijd werd dat steeds minder en begonnen ze juist interesse te tonen in de club. Hoe hoog ze op de ranglijst staan, wat de laatste resultaten zijn en of ze een beetje mooi voetbal spelen.”

Hoe volg je sc Heerenveen?
   “In Koeweit zijn de wedstrijden van sc Heerenveen niet live op tv te zien. Via internet bekijk ik de duels. De laatste tijd is het voor mij veel gemakkelijker geworden de wedstrijden te volgen, dankzij Doan Van Hau. Een aantal Vietnamese kanalen zendt de duels van sc Heerenveen rechtstreeks uit op YouTube. Verder blijf ik via de social mediakanalen van de club en andere media op de hoogte van het laatste nieuws.”

Gallarde ziet sc Heerenveen het vriendschappelijke duel met zijn landgenoten nipt winnen (2-1). De meeste spelers en toeschouwers verlaten het veld, als Gallarde bij de rand van het veld nog even blijft wachten. Voor een foto met Chidera Ejuke. Wanneer de Nigeriaan hoort dat degene die met hem vereeuwigd wil worden een fan uit Catalonië is, valt de aanvaller even stil. “Wow”, zegt Chiddi dan. “Echt waar? Wat cool. Dit is juist voor mij een eer.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Chidi ??

Een bericht gedeeld door Luiso Gallarde (@lvdvikr) op

‘Down to earth’
Met op zijn telefoon een blijvende herinnering aan een bijzondere dag, blijven we nog even met Gallarde staan praten. “Weet je, dit past nou precies bij het beeld dat ik van sc Heerenveen heb. Dat je gewoon met een speler op de foto kunt, dat je gewoon met de mensen van de club een praatje kunt maken. Niemand doet afstandelijk of uit de hoogte, maar is gewoon benaderbaar, down to earth. Dat merkte ik ook tijdens de keren dat ik zelf in Heerenveen was.”

Wat vond je van die bezoeken?
   “In één woord: geweldig. Drie keer ben ik in Heerenveen geweest. De eerste keer was zo’n twee en een half jaar geleden. Samen met vrienden reisden we door Europa. Via een gastvrijheidsnetwerk op internet kwam ik in contact met een fanatieke sc Heerenveensupporter, Eelco Huisman. Bij hem en zijn familie mochten we overnachten. Zij hebben ons Friesland en het stadion laten zien. De club opende voor ons de deuren, zodat we alles konden zien.”

“Later ben ik nog twee keer bij sc Heerenveen geweest. Beide keren bij een wedstrijd, beide keren tegen FC Groningen. Fantastisch om mee te maken. Ik kijk uit naar de volgende keer. Mocht SC Cambuur promoveren, zou ik heel graag bij de ontmoeting in het Abe Lenstra stadion willen zijn. Ik heb veel gelezen over de rivaliteit tussen beide clubs. Ja, de Friese derby zou ik heel graag mee willen maken. Dat is een grote droom van me, maar niet mijn allergrootste.”

Want dat is?
   “Uitgroeien tot succesvol voetbaltrainer. Ja, wie weet, ooit bij sc Heerenveen.”

Uit: FeanFan Magazine, nummer 4, maart 2020.