Hoe ga je als gastgezin om met de coronaregels?

13 november 2020 15:10

Gerwin en Marije van den Berg uit Heerenveen zijn sinds dit seizoen gastouders voor een jeugdspeler van hun favoriete voetbalclub. Voor de familie een buitengewone tijd om te beginnen aan hun nieuwe rol, zo midden in een pandemie. Hoe is het om een extra gezinslid in huis te hebben en hoe ga je als gastgezin om met alle coronamaatregelen?

65474ffc0ac60.jpg
V.l.n.r.: Gerwin, Jelger, Marije en Maudy van den Berg met in hun midden jeugdspeler Axel Schouwstra

"Mijn schoonouders zijn al een tijdje gastouders en ons leek het ook wel wat", begint Gerwin, tevens teammanager bij sc Heerenveen Onder 18. "Toen hoorde ik van Eric Boersma en Michel Jansen (respectievelijk coördinator en hoofd jeugdopleiding, red.) dat er nog best weinig gastgezinnen waren voor dit seizoen. Ik zei: 'Ik zal het er thuis wel even over hebben.' Wij wilden het graag en de urgentie was er bij de club. Een week later was het geregeld."

Plots een puber in huis
En zo kreeg het gezin uit Heerenveen dit seizoen Axel Schouwstra in huis. De 17-jarige aanvaller kwam afgelopen zomer over van AFC uit Amsterdam en speelt nu in Onder 18. Gerwin komt zijn ‘zoon’ dus weer tegen op het veld. "Dat vond ik eerst wel apart, maar op het veld doen wij ons eigen ding en wat er onderling gezegd wordt, blijft vertrouwelijk. Ik heb er geen problemen mee dat we bij hetzelfde team actief zijn."

Gerwin (38) en Marije (35) zijn relatief jonge gastouders en hebben zelf twee kinderen van zes en acht jaar. Nu zijn ze ook ouders van een puber. "Wij dachten eerst aan een jonger iemand, maar dit bevalt eigenlijk wel. Je krijgt een voorproefje voor als je eigen kinderen later gaan puberen", vertelt Gerwin lachend. "Het is misschien ook wel handig dat we wat jonger zijn. Zo kunnen we ons beter verplaatsen in een puber. En we kennen alle technologie, natuurlijk."

Volgens Gerwin kun je snel een goede gastouder zijn. Maar je moet wel interesse tonen in zowel de jongen als in het voetbal, geeft hij aan. "Je moet de speler ook een goede plek geven met rust en regelmaat. Bij ons is er altijd wel iemand thuis, want als we op onregelmatige tijden werken, is het ook niet fijn voor hem. Als je de basis kunt geven van een gewoon gezin, ben je al heel ver. Wij zijn een gewoon gezin, met nu één persoon erbij die de koelkast leegvreet, haha. Die jongen verbrandt zoveel calorieën."

De bubbel klein houden
Zolang Gerwin en Marije gastouders zijn, hebben ze al te maken met het coronavirus. "Voor ons gevoel is er niet veel veranderd. We hebben wel met Axel om tafel gezeten, omdat hij in de weekenden naar Amsterdam gaat. Daar is de situatie extremer. Mijn vrouw heeft niet de beste longen, dus we willen dat hij de bubbel zo klein mogelijk houdt. Mocht er een volledige lockdown komen, waarbij Axel niet naar school of voetbal mag, kan ik mij voorstellen dat hij liever bij zijn ouders is. We zullen de coronamaatregelen afwachten en houden goed contact met de ouders van Axel."