In actie voor de maatschappij met "1,5-metertour"

20 april 2020 19:15

Afvaardigingen van sc Heerenveen en hoofdsponsor Ausnutria bezochten maandag verschillende adressen om op meerdere vlakken maatschappelijke bijdragen te leveren. Per spelersbus – uiteraard met inachtneming van de 1,5-meterregel – gingen zij langs bij ziekenhuis Tjongerschans, jonge supporters en drie verzorgingshuizen. Een verslag van deze maatschappelijke tour.

643389b63b9e1.jpg
Daniel Høegh (l) en Hicham Faik overhandigen taart en koelvesten aan Tjongerschans

In een tijd waarin velen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, trok sc Heerenveen met de spelersbus de omgeving in. Om iets te betekenen voor de maatschappij. De spelers losten elkaar in de loop van de dag af, zodat er nooit meer dan vier spelers tegelijkertijd in de ruime bus zaten en de 1,5 meter afstand gewaarborgd kon blijven.

Achter de spelersbus – die door Arriva beschikbaar was gesteld – reed nog een busje met een aanhanger waarop een groot videoscherm was geplaatst. Daarop stond 'we missen jullie, hou vol, uiteindelijk zien we elkaar weer', dezelfde tekst die eerder te lezen was rondom het Abe Lenstra stadion tijdens de speciale 'lichtacties'. Bedoeld als steun, als hart onder de riem.

Koelvesten voor Tjongerschans
De eerste stop was ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Onder meer commercieel manager Martin Koopman en CEO Jeroen Kiers van Ausnutria stapten uit. Spelers Daniel Høegh en Hicham Faik overhandigden aan de medisch en maatschappelijk partner van sc Heerenveen naast grote taarten zeven koelvesten, beschikbaar gesteld door de club en Ausnutria. Het werk op de intensive care in de welbekende witte pakken is vooral zwaar, maar ook ontzettend warm. Eerder doneerde CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) al vier vesten, waardoor Tjongerschans nu elf exemplaren bezit.

Jonge supporters
Na het bezoek aan Tjongerschans werd de weg vervolgd naar Luuk Erkens. Deze diehardsupporter – hij is seizoenkaarthouder en lid van Feanatics – wordt volgende week vijftien jaar, maar kan dit niet groots vieren. Om Luuk toch een overgetelijke verjaardag te bezorgen, ging zijn favoriete club bij hem langs. Warner Hahn stapte uit, feliciteerde hem alvast en gaf Luuk – met behoud van de 1,5 meter – een taartje en een bal.

6436900a85da5.jpg
Warner Hahn houdt een balletje hoog met Luuk Erkens

Iemand die straks Feanaticslid is en nu nog Junior Heero is Aaron Hoekstra. Net als Luuk is ook Aaron een rasechte sc Heerenveensupporter. Tot zijn grote verbazing stopte de spelersbus ook pal voor zijn huis. Nadat hij vanuit de deuropening een speciaal voor hem ingesproken videoboodschap van Hahn zag en hoorde, verscheen de doelman ineens in levende lijve voor zijn neus. Wat een verrassing.

Drie verzorgingshuizen
Het laatste onderdeel van de '1,5-metertour' bestond uit de bezoeken aan woonzorgcentra Anna Schotanus, Herema State en Coornhert State in Heerenveen. Op deze locaties van maatschappelijk partner Meriant wordt altijd hard gewerkt, maar zeker nu om het coronavirus te bestrijden. Als gevolg daarvan is bezoek aan deze en alle verzorgingshuizen niet toegestaan. Dat wil zeggen, binnen de muren.

Vanaf het balkon of vanachter het raam zagen de bewoners van de woonzorgcentra spelers Arjen van der Heide, Elise Meijerink en Kerstin Casparij een balletje hooghouden. Ook werd het Friese volkslied uit volle borst voor en door hen gezongen. En ook hier werd niemand met lege handen achtergelaten. Met hulp van algemeen directeur Cees Roozemond, technisch manager Gerry Hamstra en trainer Johnny Jansen werd oranjekoek overhandigd, voor alle bewoners en het personeel.