Jan Ras is terug: "Ik ben sterker, zeker mentaal gezien"

13 oktober 2020 16:30

Het ene moment debuteer je, het andere raak je ernstig geblesseerd. Het overkomt Jan Ras. Twee weken na zijn debuut in het eerste elftal gaat het vorig jaar augustus mis voor de 21-jarige middenvelder. Na ruim een jaar revalideren, heeft de Urker weer zijn eerste minuten in de benen. Over blessureleed, ‘rentreespanning’ en de toekomst.

65265f54ba489.jpg

De thuiswedstrijd tegen Feyenoord is 78 minuten onderweg als de vierde official zijn bord omhoog duwt. Nummer 32 voor 13, oftewel Ras voor Jordy Bruijn. "De beloning na elf jaar lang hard werken", omschrijft het jeugdproduct zijn debuut, daags na zijn eerste minuten, in een interview op deze website. In de twee opvolgende wedstrijden tegen FC Emmen en FC Twente, valt de jongeling opnieuw in.

Ernstige blessure
Maar dan gaat het mis. Vijftien dagen na zijn debuut scheurt Jan Ras in de wedstrijd tegen Jong PEC Zwolle zijn voorste kruisband af en is het seizoen voorbij. "Het begin van de revalidatie was moeizaam", geeft Ras aan, nu hij weer wedstrijden kan spelen. "Het eerste half jaar kon ik amper met de groep trainen. Je doet alleen oefeningen op de fiets of met de fysiotherapeut. Ik was vooral buiten de groep bezig en dat vond ik best pittig."

Later kiest Ras er bewust voor om op de club te revalideren. "De eerste maanden gingen goed, dus mocht ik weer het veld op. Ik heb er toen ook voor gekozen om zoveel mogelijk op de club te zijn. Toen waren mijn dagen eigenlijk net zoals die van de andere spelers. Dat ik toen gewoon bij de groep kon blijven, heeft me mentaal wel geholpen."

65250eeadfa9a.jpg
Een geconcentreerde Jan Ras tijdens zijn debuut

Na meer dan een jaar afwezigheid trekt Ras op 3 oktober het wedstrijdshirt weer aan. De middenvelder doet 45 minuten mee met Onder 21 tegen Almere City. Een bijzonder moment. "Normaal gesproken heb je altijd wel een beetje spanning voor een wedstrijd, maar omdat het nu zo lang geleden was, was het nu wel extra speciaal. Ik ben er gelukkig goed uitgekomen. Ik voelde me heel vrij in het veld en ook met het duelleren had ik geen moeite." 

Een week later speelt Ras met de eerste selectie een oefenduel tegen Heracles Almelo. Na een halfuur spelen verlaat hij geblesseerd het veld. De schrik zit er even goed in. Gelukkig blijkt de schade al snel mee te vallen. Ras hoopt deze week weer op het trainingsveld te staan en is vanzelfsprekend blij dat hij in ieder geval weer minuten heeft gemaakt. Hij hoopt de komende tijd meer wedstrijdritme op te doen. Dat zal eerst bij Onder 21 zijn. "Mijn doel is natuurlijk om weer bij de wedstrijdselectie van het eerste te komen en daar weer minuten te maken. Uiteindelijk heeft deze lange blessure mij mentaal wel sterker gemaakt. Ik geloof dat ik nu sterker ben dan ervoor."