Jansen laat basiself intact tegen Ajax

06 maart 2020 18:12

Johnny Jansen voert in zijn basisopstelling geen wijzigingen door ten opzichte van vorige week, zei de oefenmeester vrijdag tijdens het gebruikelijke persmoment. Een week geleden won sc Heerenveen op bezoek bij FC Twente (2-3). Dat betekent dat tegen Ajax Alen Halilovic, Chidera Ejuke en Mitchell van Bergen de voorhoede vormen.

6362203176f46.jpg

Jansen zegt tevreden te zijn over de optredens van en samenwerking tussen Halilovic, Ejuke en Van Bergen. Om die reden laat de trainer het drietal staan. "Ze hebben veel individuele kwaliteiten", zegt Jansen. "Het is de kunst die kwaliteiten in teamverband tot bloei te laten komen. Ze moeten het team helpen waar dat nodig is en voorin voor gevaar zorgen. We creëren voldoende kansen, nu moet het rendement omhoog."

Met Ajax treft sc Heerenveen een tegenstander waar de vorm wat minder is. De Amsterdammers werden over twee wedstrijden door het Spaanse Getafe uitgeschakeld in Europa, verloren de laatste twee competitieduels (van Heracles en AZ) en strandden woensdag in de halve finale van de beker tegen FC Utrecht. "Dat klopt", zegt Jansen. "Maar ons plan verandert niet omdat zij nu niet des Ajax' draaien. Ajax blijft Ajax. Het goede gevoel kan zo bij hen terugkeren."

Uiteraard heeft Jansen de duels met Getafe, Heracles, AZ en FC Utrecht gezien. "Zij zorgden ervoor dat Ajax in zijn zwaktes kwam. Of eigenlijk: zij loerden op en maakten gebruik van de risico's die Ajax neemt. Dat nemen wij natuurlijk mee in onze voorbereiding. Maar het is geen uitvinding ofzo, geen hocus pocus. We hebben vorig seizoen 4-4 gespeeld in de Arena, dus we weten hoe het moet. Maar zo simpel gezegd, is het niet gedaan."

Tegen Ajax is het Abe Lenstra stadion voor het eerst in vier jaar tijd weer eens uitverkocht. "Mooi, hè?", glundert Jansen. "Dat is toch gaaf, man? Daar ben ik echt ontzettend trots op. Natuurlijk zullen er ook een hoop mensen zitten die hopen dat Ajax gaat winnen, maar het is weer eens 'volle bak'. Prachtig. De klik met de supporters, die is er. Dat merk ik aan alles. Het is aan ons die lijn door te trekken."