Komt er dit seizoen wel een winnaar op Het Kasteel?

29 oktober 2020 17:40

Na de 3-1 bekeroverwinning op TOP Oss van afgelopen dinsdag wacht zondag voor sc Heerenveen weer een duel in de eredivisie. De ploeg van trainer Johnny Jansen reist af naar Zuid-Holland voor de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (aftrap 14.30 uur). De vorige ontmoeting op Het Kasteel leverde geen winnaar op (0-0). Dat en meer in deze voorbeschouwing.

Historie
In het verleden speelde sc Heerenveen zeventien keer een uitduel met Sparta in de eredivisie. De cijfers zijn in het voordeel van de Spartanen, want in eigen huis wist Sparta negen keer te winnen van de Friezen. Zes keer won sc Heerenveen en twee keer werd het gelijk.

Seizoen 2017/2018: 0-0
Vorig seizoen werd de uitwedstrijd vanwege corona afgelast en Sparta speelde het seizoen daarvoor in de Keuken Kampioen Divisie. De laatste krachtmeting op Het Kasteel dateert daarom uit het seizoen 2017/2018. In een matig duel kwamen beide ploegen niet tot scoren.

Seizoen 2009/2010: 0-2
De laatste uitoverwinning op de Sparta was in het seizoen 2009/2010. In de eerste helft was het Paulo Henrique die op slag van rust de bal over doelman Aleksander Seliga heen stiftte voor de 1-0. In de tweede helft breidde de ploeg van toenmalig trainer Jan de Jonge de score verder uit. Na een overtreding op Michal Papadoupolos faalde Viktor Elm niet vanaf elf meter.

Seizoen 2001/2002: 1-4
Onder trainer Foppe de Haan behaalde sc Heerenveen de grootste uitoverwinning op Sparta. Binnen tien minuten stonden de Friezen al op voorsprong door een eigen doelpunt van Marília. Een kwartier voor tijd was het Dave van der Meer die uit een vrije trap raak schoot namens de Spartanen. Twee minuten later stond sc Heererenveen alweer op voorsprong door een goal van Gérard de Nooijer. Anthony Lurling en Mika Nurmela brachten de eindstand op 1-4.

Sparta dit seizoen
De ploeg van trainer Henk Fraser wacht nog op de eerste overwinning van het seizoen. De Spartanen begonnen de competitie met twee nederlagen tegen Vitesse (2-0) en PEC Zwolle (4-0). De drie wedstrijden daarna werden gelijkgespeeld tegen AZ (4-4), Feyenoord (1-1) en Heracles Almelo (1-1). Vooral het duel tegen AZ sprong hierin uit. Sparta vocht zich namelijk terug na een 0-4 achterstand. De Spartanen leken woensdagavond in het bekerduel met ADO Den Haag af te streven op een overwinning, maar het was ADO-doelman Luuk Koopmans die in de blessuretijd een hoekschop binnenkopte. Sparta verloor uiteindelijk na penalty’s.

Michel Breuer in het shirt van sc Heerenveen

Speler uitgelicht
Michel Breuer kwam in het verleden voor zowel sc Heerenveen als Sparta uit. De centrale verdediger speelde tussen 2004 en 2012 293 wedstrijden voor de Friezen en wist in 2009 de KNVB Beker te winnen met sc Heerenveen. Daarnaast speelde Breuer, inclusief kwalificatiewedstrijden, 33 Europese duels.

Na zijn vertrek bij sc Heerenveen kwam de verdediger via NEC bij Sparta terecht. In het seizoen 2015/2016 won Sparta met Breuer als aanvoerder het kampioenschap in de eerste divisie. Breuer speelde uiteindelijk 125 duels voor de Spartanen ,voordat hij in 2018 zijn voetbalschoenen aan de wilgen zou hangen. Tegenwoordig is de oud-speler van sc Heerenveen actief als trainer bij de Onder 18 van Sparta.

In 2016 wist Sparta met Michel Breuer in de basis de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen te winnen. sc Heerenveen sprak toen na afloop van het duel met de verdediger. Bekijk hieronder de beelden.