“Met Onder 21 heb je langer de tijd spelers te ontwikkelen”

04 september 2020 15:58

Ook dit seizoen beschikt sc Heerenveen over een beloftenteam, maar die ploeg én competitie zien er anders uit dan de voorgaande jaren. De Friese beloften komen dit seizoen uit in een nieuwe, landelijke competitie voor Onder 21-teams. Trainer Menno van Dam over het hoe en waarom, de ambities en de seizoenstart zaterdag tegen FC Twente/Heracles Academie.

65011035eaf3f.jpg
Onder 21-trainer Menno van Dam

Na de training vrijdagochtend schuift Van Dam aan in de perskamer. De 37-jarige coach heeft zin in de volgende dag, wanneer hij het seizoen opent met Onder 21. “De weken in aanloop naar het begin van de nieuwe competitie waren boeiend en erg leuk. We zijn tegelijk met het eerste elftal in Jubbega begonnen. In dat opzicht was de voorbereiding goed, want ik heb ook veel jongens bij het eerste elftal zien spelen. Wij hebben met Onder 21 eigenlijk maar twee wedstrijden gespeeld, maar wat ik daarvan zag, stelde mij tevreden.”

Nieuwe competitie
Zoals de naam al doet vermoeden, mogen er in deze competitie alleen spelers uitkomen die jonger zijn dan 21 jaar. Toch zijn er een paar uitzonderingen. Zo mogen er per wedstrijd drie dispensatiespelers meedoen die jonger zijn dan 23. Bij de keeper is dat weer anders, want die mag maximaal 25 jaar oud zijn. De nieuwe competitie is in het leven geroepen, zodat clubs hun jeugdopleiding kunnen ‘oprekken’. Zo is er iets langer de tijd om spelers op te leiden. “Normaal gesproken stopt dat bij Onder 19, maar dat team is komen te vervallen”, legt Van Dam uit. “Nu heb je Onder 18 en Onder 17. Zo heb je langer tijd om spelers te ontwikkelen.”

Onder 21 zit in de hoogste divisie. “Omdat we met Onder 19 vorig seizoen zo goed gepresteerd hebben”, verklaart Van Dam. “Het doel is om bij de eerste zes te eindigen, zodat je na de winter nog steeds op het hoogste niveau speelt. Een hoger niveau geeft meer weerstand en is daarom goed voor de stap naar het eerste elftal: een fantastisch programma doordeweeks en in het weekend optimale weerstand. Zo ontwikkelen de spelers zich het beste en kunnen ze strijden voor een plekje bij de eerste selectie.”

650109d36839c.jpg

sc Heerenveen is een club waar talent centraal staat. Zo zullen er vanuit Onder 21 regelmatig spelers meetrainen met het eerste elftal. Ook zijn er nog jongens die nog mogen uitkomen voor Onder 18. Voor Van Dam soms lastig, maar voor de jeugdopleiding een compliment. “Het zal soms een beetje puzzelen worden, maar het is fantastisch dat de jonge jongens zoveel de kans krijgen. Zo kunnen ze zich optimaal ontwikkelen. Ook proberen we onze speeldata zo aan te passen dat bankzitters bij het eerste elftal bij ons kunnen aansluiten. Ook willen we ‘s zaterdags zo vroeg mogelijk spelen, zodat de hoofdtrainer nog een kijkje kan nemen.”

Uitdagingen
Bij sc Heerenveen worden de coronaregels goed nageleefd. Zo ook bij Onder 21. “Bij ons merk je dat vooral in de kleedkamer en bij het reizen naar de wedstrijden”, vertelt Van Dam. “Normaal gesproken gaan we met de bus, maar nu zullen de spelers met eigen vervoer moeten gaan. Ook zijn er voor de wedstrijden vrijwilligers actief die overal lijnen en kruisen zetten, zodat duidelijk is waar toeschouwers wel of niet mogen staan. Je kunt je aan deze maatregelen storen, maar ik zie het in deze tijden ook als een uitdaging om alles goed te managen.”
 
Met zijn nieuwe taak als trainer van Onder 21 wordt er veel van Van Dam verwacht. “Ik zal veel van mijn creativiteit moeten gaan tonen. Ook in de individuele ontwikkeling. Daarbij mag ik ook meekijken bij Johnny Jansen. Van hem kan ik veel leren.” Met Onder 21 wil Van Dam de speelstijl van Jansen op het veld leggen en – waar dat kan – proberen hoog pressie te spelen. Hoe dat in de competitie zal vergaan, is zaterdag voor het eerst te zien. Om 12.00 uur treedt Onder 21 aan tegen de leeftijdsgenoten van FC Twente/Heracles Academie. Van Dam kijkt ernaar uit. “We gaan ons best doen om het publiek op Skoatterwâld te vermaken.”