Reckers sluit ook aan bij Oranje, maar moet nog even wachten

09 november 2020 15:40

Normaal gesproken zouden jeugdspelers en -trainers komende week op pad zijn om interlands te spelen, maar het coronavirus gooit elke planning overhoop. Ook die van Wim Reckers (58), al bijna negentien jaar jeugdkeeperstrainer bij sc Heerenveen en sinds kort ook het Nederlands elftal Onder 18. "Laten we ons vasthouden aan dat wat we nog wél mogen doen."

65467862873c7.jpg

Zo trots als een pauw is Reckers, wanneer hij in augustus wordt aangesteld als keeperstrainer van Oranje Onder 18. Dat is de Volthermonder drie maanden later nog steeds, maar de eerste keer dat hij met de grootste keeperstalenten van Nederland op het veld staat, moet nog komen. "Ontzettend jammer dat er in verband met corona nog geen activiteiten zijn geweest", betreurt Reckers. "We hebben het er maar mee te doen."

Geen Oranje dit jaar
Alle wedstrijden van de nationale jeugdteams zijn geschrapt voor dit kalenderjaar. Reckers' eerste activiteit met Oranje Onder 18 zal nog even op zich moeten wachten. "We kunnen alleen maar helpen door ons aan de regels te houden. Niemand vindt het leuk, maar we helpen elkaar alleen maar door de regels na te leven. Laten we ons vasthouden aan dat wat we nog wél mogen doen en dat zo optimaal mogelijk invullen."

Reckers gaat de functie bij Oranje 'erbij' doen. Dat betekent dat zijn rol bij sc Heerenveen niet verandert. "Toen ik de baan kreeg aangeboden, zei Gerry (Hamstra, technisch manager, red.) meteen: 'Als het goed voor jou is, is het goed voor ons'", vertelt Reckers. "Ik werk daar met de, op dit moment, beste doelmannen van hun leeftijdscategorie. Wat ik daar meekrijg, kan ik weer projecteren op de keepers bij sc Heerenveen."

Meer coach dan trainer
Sinds 2002 is Reckers keeperstrainer bij sc Heerenveen. Daarvoor traint hij de doelmannen van FC Emmen en eerst nog die van de verenging uit zijn geboortedorp, vv Volthermond. Zijn werk is in de jaren veranderd. "Er komt tegenwoordig veel meer bij kijken. Je bent geen keeperstrainer meer, maar keeperscoach. Het woord zegt het al. Je bent veel meer bezig met het begeleiden van jongeren. Je praat met ze, bekijkt beelden en analyseert wedstrijden."

Reckers is in Friesland actief als keeperscoach bij alle jeugdelftallen. Daarnaast doet hij ook scoutingswerk voor de club, als het om doelmannen gaat. ''Als er bij een amateurclub een interessante keeper rondloopt, ga ik er kijken. Dit geldt voor de jongste jeugd alleen in Friesland, maar als ze iets ouder zijn, ga ik heel Nederland door. Ook kijk ik naar buitenlandse jongens die op stage kunnen komen.''

Reckers houdt ervan om in zijn werkzaamheden out of the box te denken. "Stel, je speelt tegen een team dat kwalitatief minder is. Dan heb je misschien een keeper nodig die heel goed aan de bal is. Als je tegen een betere tegenstander speelt, verwacht je een wedstrijd waarin de doelman veel meer verdedigende keepersacties moet uitvoeren. Waarom zou je dan niet een andere keeper opstellen?"

Ervaringsvak
Volgens Reckers verloopt het opleidingstraject van een keeper anders dan bij een veldspeler. "Een jongen van vijftien of zestien jaar kun je nog wel eens laten meedoen op een hoger niveau en op verschillende posities laten spelen. Dat is voor een doelman anders. Die kan alleen op doel staan. Je speelt wel of je speelt niet. Keepen is een ervaringsvak. Vaak gaan keepers ook langer door dan de gemiddelde voetballer. Kijk maar naar Gianluigi Buffon. Hij is 42 en is nog steeds actief."

In negentien jaar sc Heerenveen heeft Reckers een aantal bijzondere mensen meegemaakt. Een daarvan is Foppe de Haan. 'Hij heeft ook over keepers een uitgesproken mening. Daar houd ik van. Hij weet het ook perfect uit te leggen. Een van de keepers die nog steeds op mijn netvlies staat, is Kristoffer Nordfeldt. Hij was op het trainingsveld fenomenaal en kon dat vaak ook nog eens vertalen naar de wedstrijden. Een voorbeeld voor elk keeperstalent."