sc Heerenveen in eerste helft langs Fortuna

19 september 2020 23:55

Dankzij een swingende eerste helft heeft sc Heerenveen zaterdagavond ook zijn tweede competitiewedstrijd gewonnen. Na de winst vorige week in de seizoensopener tegen Willem II werd nu Fortuna in Sittard opzij gezet (1-3). Door de twee zeges mag de ploeg van trainer Johnny Jansen zich zelfs voor minstens één dag koploper noemen.

651565a89b15f.jpg

Zonder Ibrahim Dresevic (geblesseerd), maar met nieuwkomer Jan Paul van Hecke in de basis begon sc Heerenveen goed aan het duel. Na speldenprikjes over en weer was het na een kwartier Oliver Batista Meier die de ban brak. Na een prachtige aanval via Joey Veerman en Mitchell van Bergen legde Henk Veerman de bal panklaar voor de Duitser (0-1).

Na de openingstreffer trok Fortuna het initiatief naar zich toe, maar kansen leverde dat niet op. sc Heerenveen daarentegen was een aantal maal dicht bij een tweede treffer. Die viel na een halfuur spelen. Joey Veerman benutte een strafschop, nadat Batista Meier onreglementair werd gestuit in het zestienmetergebied (0-2). Vijf minuten daarna werd het nog mooier: Henk Veerman roeide met links zijn eerste treffer binnen in zijn tweede Friese periode (0-3).

Moeizame tweede helft
Zo frivool en soepel als het ging in de eerste helft, zo moeizaam verliep het na de pauze. Waar Fortuna voor rust weinig klaarspeelde, kwam het in de tweede helft stukken beter voor de dag. De ploeg van trainer Kevin Hofland deed er alles aan om er nog een wedstrijd van te maken. De geel-groenen creëerden mogelijkheden zat, maar konden pas juichen een kwartier voor tijd: spits Sebastian Polter knikte van dichtbij binnen (1-3).

Dat een treffer van Fortuna zo lang uitblijf, was voor een groot deel te danken aan doelman Erwin Mulder. Met hem hield de Friese defensie stand in de resterende speeltijd. Daarin had sc Heerenveen de marge ook nog terug kunnen brengen tot drie, maar was de ploeg in de counter te slordig. De tweede zege van het seizoen kwam niet meer in gevaar.

Fortuna Sittard - sc Heerenveen 1-3 (0-3). 15. Batista Meier 0-1, 29. J. Veerman (pen.) 0-2, 34. H. Veerman 0-3, 73. Polter 1-3. Gele kaarten: Janssen, Ninaj, Cox, Flemming (Fortuna Sittard). Scheidsrechter: Pérez.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Batista Meier (69. Hajal), J. Veerman; Van Bergen, H. Veerman, Van der Heide (90. Driouech).