sc Heerenveen kantelt duel en boekt ruime zege

24 oktober 2020 23:40

Onder toeziend oog van 15.000 knuffelberen heeft sc Heerenveen ook zijn derde thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. FC Emmen werd zaterdagavond op een ruime nederlaag getrakteerd (4-0). Daar zag het na twintig minuten niet naar uit, maar dankzij twee doeltreffende uitbraken kantelde de thuisclub het duel en liep het na rust uit.

24 minuten. Pas toen dook sc Heerenveen voor het eerst op in het vijandelijke zestienmetergebied. Mitchell van Bergen werd weggestoken door Henk Veerman, maar faalde oog in oog met FC Emmen-keeper Dennis Telgenkamp. In de eerste twintig minuten hadden de Drenten het betere van het spel gehad, met ook kansen. Jan Paul van Hecke voorkwam dat Nikolai Laursen kon scoren en Caner Cavlan vond het zijnet.

Succesvolle uitbraken
Waar Van Bergen de kans liet liggen sc Heerenveen plots op voorsprong te zetten, was twee minuten later Henk Veerman wel succesvol. Na een onderschepping belandde de bal bij basisdebutant Benjamin Nygren die vervolgens Henk Veerman bediende. De spits schoot niet geweldig, maar zag zijn inzet via Telgenkamp wel binnengaan (1-0). Een tweede uitbraak kort erna leverde ook een goal op. Nygren trok naar binnen en schoot met links raak (2-0).

Binnen de kortste keren waren de rollen in het Abe Lenstra stadion omgedraaid. Waar sc Heerenveen eerst achter FC Emmen aan liep, was dat nu andersom. De Friezen lieten in de eerste helft na met een grotere marge de kleedkamer op te zoeken. Van Bergen stuitte oog in oog met Telgenkamp op de doelman. Henk Veerman had voor de pauze zijn tweede kunnen maken, maar mikte op aangeven van Van Bergen te hoog.

Twee keer raak
In het begin van de tweede helft werd sc Heerenveen in het zadel geholpen door Simon Tibbling. De middenvelder van FC Emmen kreeg binnen een tijdsbestek van vijf minuten tweemaal geel. Ondanks een mannetje meer bleven kansen voor de thuisclub aanvankelijk uit. Een kans was het ook niet te noemen, de manier waarop Rodney Kongolo een schot van Van Bergen achter het standbeen van richting veranderde, maar de bal ging er wel in (3-0).

Met het doelpunt van Kongolo was de wedstrijd wel beslist. Zeker toen vlak erna Henk Veerman zijn tweede doelpunt – en vijfde competitietreffer in totaal – liet noteren. De aanvoerder werd bediend door zijn naam- en plaatsgenoot en schoot de bal laag in de hoek langs Telgenkamp (4-0). sc Heerenveen speelde het duel simpel uit, zeker nadat FC Emmen met negen man verder moest na direct rood voor Nikolai Laursen.

sc Heerenveen - FC Emmen 4-0 (2-0). 26. H. Veerman 1-0, 29. Nygren 2-0, 71. Kongolo 3-0, 74. H. Veerman 4-0. Rode kaarten: 52. Tibbling, 77. Laursen (FC Emmen). Gele kaart: Van Hecke, Dewaele (sc Heerenveen), De Leeuw (FC Emmen). Scheidsrechter: Van der Eijk.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke (72. Dresevic), Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Batista Meier (72. Dewaele), J. Veerman (88. Hajal); Nygren (80. Driouech), H. Veerman, Van Bergen (88. Llanez).