sc Heerenveen lijdt in Arena eerste nederlaag

18 oktober 2020 17:00

sc Heerenveen is zijn ongeslagen status in de eredivisie kwijt. Ajax was zondagmiddag in een lege Johan Cruijff Arena duidelijk een maat te groot voor de ploeg van trainer Johnny Jansen (5-1). Henk Veerman redde met zijn derde competitiedoelpunt de Friese eer.

6530030ca3ff4.jpg

Heel stiekem, heel voorzichtig dacht sc Heerenveen na ruim een uur spelen aan een spectaculaire comeback. Eentje zoals twee seizoenen terug, toen in de Arena een 3-1 achterstand alsnog werd goedgemaakt (4-4). Reden tot deze flashback gaf Henk Veerman, die een snelle uitbraak via Mitchell van Bergen bekroonde met een doelpunt (3-1). Een goal uit het niets, want daarvoor was het eenrichtingsverkeer geweest in Amsterdam.

De Friese hoop duurde precies zes minuten. Na de treffer van Veerman bracht Davy Klaassen de marge weer op drie door een strafschop binnen te schieten (4-1). Scheidsrechter Björn Kuipers wees naar de stip en bestrafte vasthouden door Rodney Kongolo, na het bestuderen van de videobeelden. Het was de tweede keer dat Ajax na een VAR-ingreep een penalty kreeg. De eerste keer pakte Tadic het cadeautje uit, na ongelukkig hands van Sherel Floranus (2-0).

Geen vat
Voordat Tadic zijn strafschop binnenschoot, had hij zijn ploeg na vier minuten al op voorsprong gezet. De Serviër werd door de Friese defensie iets te veel ruimte geboden, waarna hij met zijn rechterbeen de bal fraai achter Erwin Mulder krulde (1-0). Ondanks een mannetje extra achterin, in de persoon van Ibrahim Dresevic, kreeg sc Heerenveen geen vat op de Amsterdammers. Gevolg: een 3-0 ruststand. Naast Tadic was ook Mohammed Kudus trefzeker.

In de tweede helft was hetzelfde spelbeeld te zien: Ajax de bal, sc Heerenveen loerend op de counter. Eenmaal leverde de Friese tactiek succes op, maar daarna namen de Amsterdammers weer en verder afstand. Na de rake strafschop van Klaassen maakte invaller Antony er in de slotfase ook nog 5-1 van. Het eerste verlies dit seizoen, na drie zeges en één gelijkspel. Volgende week zaterdag komen de Friezen weer in actie. Dan komt FC Emmen op bezoek (aftrap: 21.00 uur).

Ajax - sc Heerenveen 5-1 (3-0). 4. Tadic 1-0, 28. Tadic (pen.) 2-0, 35. Kudus 3-0, 66. H. Veerman 3-1, 72. Klaassen (pen.) 4-1, 87. Antony 5-1. Gele kaarten: Martínez (Ajax), Kongolo, Van Hecke (sc Heerenveen). Scheidsrechter: Kuipers.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Dresevic, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo (81. Dewaele), Batista Meier (46. Nygren), J. Veerman; H. Veerman, Van Bergen.