Tien van sc Heerenveen nemen punt mee uit Waalwijk

22 november 2020 19:45

Een punt gewonnen of twee verloren? Voor beide opvattingen viel wat te zeggen, na het gelijkspel zondag van sc Heerenveen bij RKC Waalwijk. De ploeg van trainer Johnny Jansen ging tot minuut 83 aan de leiding, maar speelden toen al bijna een helft lang met tien man na een rode kaart voor Sieben Dewaele (1-1).

Lang, heel lang hielden de tien van sc Heerenveen stand, maar in het zicht van de haven moest de Friese defensie toch capituleren. Zelfs uitblinker Erwin Mulder kon de inzet van Vitalie Damascan niet pareren, waardoor RKC toch nog langszij kwam (1-1). Die treffer kwam overigens niet uit de lucht vallen: met een man meer maakte de thuisclub de gehele tweede helft de dienst uit, maar dat leverde lang – met name dankzij Mulder – niets op.

Voordat de gelijkmaker viel, was het in de tweede helft tegenhouden en nog eens tegenhouden voor sc Heerenveen. Maar de spaarzame keren dat de Friezen eruit kwamen, had het tiental de wedstrijd voor hetzelfde geld kunnen beslissen. Henk Veerman kwam alleen op doelman Kostas Lamprou af, maar produceerde een rollertje. De beste kans kreeg Mitchell van Bergen, maar hij schoot een kwartier voor tijd wild naast.

Rood voor Dewaele
Diezelfde Van Bergen had ook voor rust de voorsprong kunnen verdubbelen. Met nog vijf minuten op de klok – en toen nog 22 spelers op het veld – nam de buitenspeler de bal goed mee, maar vuurde hij recht op Lamprou af. Vlak daarna vond het breekpunt in de wedstrijd plaats. Dewaele – voor het eerst bij een competitiewedstrijd basisspeler – kreeg rood van scheidsrechter Christiaan Bax, na een overtreding op Cyril Ngonge.

Voordat Dewaele moest inrukken, was er niet veel aan de hand voor sc Heerenveen. Na een aftastende openingsfase trok RKC voorzichtig het initiatief naar zich toe, maar juist toen sloegen de gasten toe. Henk Veerman plukte een lange bal van Jan Paul van Hecke stijlvol uit de lucht en schoot met links hard raak (0-1). Lang leek dat de enige goal van de wedstrijd te worden, totdat in de slotfase invaller Damascan RKC alsnog een punt bezorgde.

RKC Waalwijk - sc Heerenveen 1-1 (0-1). 19. H. Veerman 0-1, 83. Damascan 1-1. Rode kaart: 43. Dewaele (sc Heerenveen). Gele kaarten: Anita (RKC Waalwijk), H. Veerman, Woudenberg, Floranus, Kongolo, Mulder (sc Heerenveen). Scheidsrechter: Bax.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Dewaele, J. Veerman; Nygren (46. Dresevic), H. Veerman, Van Bergen.