Voor wie niet weet wat eSports is (maar straks wel)

27 februari 2020 09:22

Maandag start een nieuw seizoen van de eDivisie, de elektronische – vandaar de 'e' – variant van de eredivisie. In deze vaderlandse competitie strijden afvaardigingen van alle achttien eredivisieclubs met elkaar om de titel. Voor wie niet weet wat dit precies inhoudt en er meer over wil lezen, hier een explainer over de eDivisie en eSports.

6242929d85706.jpg

Vroeger gingen kinderen standaard na schooltijd naar buiten voor een potje voetbal, verstoppertje, blikspuit of ander buitenspel. Dit gebeurt nog steeds, maar ook binnen vermaakt de jeugd zich in de vrije tijd. Veel kinderen en jongeren zijn tegenwoordig aan het gamen achter de spelcomputer.

Wat is eSports?
eSports betekent competitief een computerspel tegen elkaar spelen. Wanneer je tegen iemand een spelletje op de (spel)computer speelt waar een wedstrijdelement in zit, ben je aan het eSporten. eSports werd vanaf eind jaren negentig steeds populairder. Het internet werd steeds uitgebreider en nog belangrijker: steeds sneller, waardoor je gemakkelijker online kon gamen.

De mogelijkheid het online tegen elkaar op te nemen, maakte voor gamers de groep mogelijke tegenstanders vele malen groter. Daardoor kon je opeens spelen tegen iemand uit bijvoorbeeld Japan. Hoe meer tegenstanders, des te meer concurrentie en hoe meer je moet oefenen om te kunnen blijven winnen. Sindsdien groeit de wereld van eSports wereldwijd ontzettend snel. Inhakend op die trend, opende sc Heerenveen vorig jaar een heuse eRoom.

Met de groei van eSports neemt automatisch ook het geld wat er in deze wereld omgaat toe. Om een idee te geven: in 2018 werd het spel Fortnite enorm populair. Wereldwijd speelden circa 200 miljoen personen deze game, wat de game-ontwikkelaar bakken met geld opleverde. Een deel ervan investeerde men weer in het opzetten van online competities waarmee spelers zich konden kwalificeren voor het wereldkampioenschap Fortnite dat in juli 2019 plaatsvond: de totale prijzenpot was 30 miljoen dollar.

Wat is de eDivisie?
Namens sc Heerenveen doen eSporters Niels Krist en Floris Jorna mee aan de eDivisie. Geen 30 miljoen dollar, maar ook in de eDivisie is de (financiële) groei zichtbaar. Was de afgelopen drie seizoenen vooral de kampioensschaal en de eer het hoogst haalbare, dit jaar is er een overeenkomst met het Zweedse bedrijf Dreamhack gesloten, waardoor er een totale prijzenpot van 100.000 euro beschikbaar is.

Hoe werkt nou die eDivisie? Het draait allemaal om voetbalspel FIFA20 (waarbij 20 verwijst naar het jaar 2020). Alle achttien eredivisieclubs leveren twee spelers voor de eDivisie: één speelt FIFA20 op spelcomputer PlayStation 4, de ander op spelcomputer Xbox One. Net als in de eredivisie speelt sc Heerenveen tegen alle zeventien tegenstanders waarbij Krist een wedstrijd speelt tegen de PlayStation-tegenstander en Jorna tegen de Xbox-tegenstander. Alle wedstrijden zijn live te volgen op het YouTube-kanaal van de eDivisie.

De uitslagen van beide wedstrijden worden bij elkaar opgeteld. Het resultaat is dan een overwinning (drie punten) een gelijkspel (één punt) of een nederlaag (nul punten). Aan het eind van de reguliere wedstrijden wordt de balans opgemaakt. De nummers één en twee gaan direct door naar de finals, de nummers drie tot en met veertien (twaalf teams) gaan naar de play-offs. Uit de play-offs komen zes winnaars die met de eerder geplaatste nummers een en twee de acht finalisten van de eDivisie vormen. Via knock-outrondes maken deze acht teams uit wie er kampioen wordt.

Tijdens het 'gewone' eredivisieseizoen worden er twee eDivisie-seizoenen gespeeld. Het eerste seizoen begon vorig jaar oktober en eindigde op zaterdag 15 februari. Op deze finaledag wist PEC Zwolle zich als verrassende winnaar te kronen. Krist en Jorna strandden eerder al met sc Heerenveen in de play-offs. Voor hen nieuwe ronde, nieuwe kansen met het tweede seizoen dat maandag van start gaat.