Weet sc Heerenveen zegereeks in Waalwijk voort te zetten?

18 november 2020 14:10

Na twee weken interlandvoetbal hervat sc Heerenveen zondag weer de competitie. De ploeg van trainer Johnny Jansen gaat dan op bezoek bij RKC Waalwijk (aftrap: 16.45 uur). In deze voorbeschouwing kijken we naar de geschiedenis tussen beide clubs, nemen we de prestaties van de Waalwijkers dit seizoen onder de loep en lichten we een speler uit die voor beide clubs speelde.

Historie
In het verleden speelde sc Heerenveen twintig keer een uitwedstrijd tegen RKC in de eredivise. Tien keer werd er gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en zeven keer ging RKC er met de overwinning vandoor. Vooral de laatste jaren doen de Friezen het goed in Waalwijk, want de laatste zes uitduels met RKC werden allemaal gewonnen.

Seizoen 2019/2020: 1-3
Vorig seizoen was de ploeg van trainer Johnny Jansen met 1-3 te sterk voor de Waalwijkers. sc Heerenveen was de gehele eerste helft de bovenliggende partij, maar wist van alle mogelijkheden er slechts één te benutten. Na een half uur spelen, werkte Rodney Kongolo een voorzet van Sherel Floranus binnen.

Nadat sc Heerenveen de mogelijkheden in de tweede helft ook niet wist te benutten, kwam RKC een kwartier voor tijd op 1-1. Stijn Spierings schoot een poeier van afstand binnen. Even later kwamen de Friezen weer op voorsprong. Jens Odgaard omspeelde keeper Etienne Vaessen en werkte de bal knap binnen. In blessuretijd besliste Anders Dreyer de wedstrijd met een gekrulde bal in de verre hoek.

Bekijk hier de samenvatting van dit duel:

Seizoen 2013/2014: 0-3
Tussen 2015 en 2019 speelde RKC in de eerste divisie, dus de voorlaatste ontmoeting in het Mandemakers Stadion dateert uit het seizoen 2013/2014. In de laatste wedstrijd van het seizoen was het RKC dat in de eerste helft de betere kansen had. Echter, kwamen de Friezen vijf minuten voor rust op voorsprong. Joey van den Berg werkte de bal langs doelman Arjan van Dijk.

De ploeg van trainer Marco van Basten kwam na rust goed uit de kleedkamer en wist door goals van Bilal Basacikoglu en Alfred Finnbogason de wedstrijd snel te beslissen. Finnbogason maakte zijn 29e doelpunt van het seizoen en werd hiermee topscoorder van de eredivisie.

RKC dit seizoen
RKC kende tot nu toe wisselende resultaten in de competitie. Er werd vijf keer verloren, twee keer gelijkgespeeld en één keer gewonnen. De Waalwijkers verloren hun laatste wedstrijd met 0-2 van Sparta. RKC staat momenteel op een vijftiende plaats in de eredivisie. Het bekeravontuur van de ploeg van trainer Fred Grim was dit seizoen van korte duur. In een strafschoppenserie werd er in de eerste ronde verloren van SC Cambuur.

Henrico Drost in het shirt van sc Heerenveen

Speler uitgelicht
Henrico Drost kwam in het verleden uit voor zowel RKC als sc Heerenveen. Drost stond tussen 2005 en 2010 onder contract bij sc Heerenveen en kwam tot 34 duels voor de Friezen. Tijdens zijn dienstverband bij sc Heerenveen werd de verdediger drie keer verhuurd aan respectievelijk Excelsior, De Graafschap en VVV-Venlo.

Drost kwam in de periodes 2010-2013 en 2017-2020 uit voor RKC en speelde 187 wedstrijden voor de Waalwijkers. Drost besloot afgelopen seizoen een punt te zetten achter zijn voetballoopbaan en zich te richten op een maatschappelijke carrière. De verdediger is nog op amateurniveau actief bij ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht dat uitkomt in de tweede divisie.