"AZ zal zich in Nederland niet zo snel aanpassen"

06 november 2020 20:01

Als sc Heerenveen zondag wint van AZ, beleven de Friezen hun beste seizoensstart in de eredivisie, zo zocht de Leeuwarder Courant uit. Het record staat nu nog op naam van de selectie die in het seizoen 1997/1998 in de eerste acht speelronden zeventien punten verzamelde. "Hartstikke leuk", zei trainer Johnny Jansen tijdens het persmoment vrijdag. "Maar meer ook niet."

65463d96ee384.jpg

Op de kleedkamerdeur hangt zondagmiddag geen krantenartikel waarin staat dat sc Heerenveen een record kan pakken. "Nee, we nemen het niet mee in de wedstrijdbespreking", gaf Jansen aan, "maar het is wel hartstikke leuk. Foppe (de Haan, destijds trainer, red.) heeft dat toen met zijn groep fantastisch gedaan. Heel knap. Dat wij dan nu de mogelijkheid krijgen dat record te verbeteren, betekent dat we goed op weg zijn."

Dat Jansen en zijn team het 23 jaar ouder record in het vizier hebben, komt door de zestien punten die in de eerste zeven wedstrijden werden behaald. Als laatste kwamen daar drie punten bij, een week geleden veroverd bij Sparta Rotterdam (1-4). De overwinning was niet het enige dat sc Heerenveen overhield aan het bezoek: Rodney Kongolo kampte sindsdien met lichte klachten. Hij is een twijfelgeval voor het duel met AZ, liet Jansen weten.

Het spel bepalen
Dan over de tegenstander. Uiteraard had Jansen de wedstrijd gezien die AZ donderdag speelde bij en tegen Real Sociedad. De Alkmaarders verloren het Europa Leagueduel met de Spaanse koploper, zij het met miniem verschil (1-0). Waar AZ in Spanje veelal achter de bal aan liep, zal het in Heerenveen het spel weer willen bepalen. "Dat verwacht ik wel", sprak Jansen. "AZ zal zich in Nederland niet zo snel aanpassen."

En sc Heerenveen dan? Op bezoek bij Ajax koos Jansen voor een wijziging qua veldbezetting. "Nu niet. Ik blijf een beetje hetzelfde verhaal vertellen, maar ook en zeker tegen AZ zullen we het organisatorisch en verdedigend goed voor elkaar moeten hebben. Daar begint het mee. We zullen gedisciplineerd moeten spelen, agressiviteit moeten tonen in de duels en wanneer we de bal hebben, proberen toe te slaan."