Friese droom spat uiteen: geen vierde bekerfinale

03 maart 2021 23:40

Het bekeravontuur voor sc Heerenveen zit er na woensdagavond op: Ajax bleek een niet te nemen horde voor de Friezen op weg naar de finale. De Amsterdammers lieten zich niet verrassen in een leeg en koud Abe Lenstra stadion en plaatsten zich zonder al te veel moeite voor de eindstrijd met Vitesse in De Kuip (0-3).

03032021273234 DSC 1443

Het zou wat zijn: in het jubileumseizoen de bekerfinale bereiken. Ook al hadden ze er in De Kuip niet bij mogen zijn: daar moeten supporters van tevoren toch stiekem van hebben gedroomd. In ieder geval degenen die voor de halve finale tegen Ajax een virtuele kaart kochten. Ruim zesduizend fans waren er zo nu en dan via de televisieschermen in het stadion toch een beetje bij.

Doelpunt Klaassen
Maar helaas. Ondanks de virtuele steun van de achterban, zat het er voor sc Heerenveen simpelweg niet in. De regerend landskampioen en huidige lijstaanvoerder was in de Friese jacht op wat de vierde bekerfinale uit de clubhistorie moest worden een maat te groot. Het grote overwicht van de Amsterdammers drukte Davy Klaassen halverwege de eerste helft uit met een rake kopstoot (0-1).

Kort voor rust dacht Klaassen Ajax in een nog comfortabelere positie te brengen, maar de VAR constateerde dat Dusan Tadic voorafgaand aan de treffer hands had gemaakt. Hoewel sc Heerenveen voor rust de onderliggende partij was geweest, zocht het met slechts één goal verschil de kleedkamer op. En met de comeback in de vorige ronde tegen Feyenoord nog vers in het geheugen…

Kans Van Bergen
Het bleek ijdele hoop. Een kwartier na de pauze benutte Tadic een strafschop, nadat Pawel Bochniewicz Mohamed Kudus had neergelegd (0-2). De aanvoerder leek het duel te hebben beslist, maar toen dook direct erna Mitchell van Bergen plots op voor Maarten Stekelenburg. De rappe buitenspeler had sc Heerenveen terug móéten brengen in de wedstrijd, maar hij stuitte op de doelman.

Kansen tegen Ajax zijn spaarzaam en als die van Van Bergen er niet in gaat, wordt het een hels karwei, voor zover het dat al niet was. sc Heerenveen probeerde het wel, maar de Ajacieden speelden het duel eenvoudig uit. Invaller David Neres deed een kwartier voor tijd met een puntertje ook nog een duit in het Amsterdamse zakje, waarmee de Friese bekerdroom definitief voorbij was (0-3).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Hecke, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Halilovic, J. Veerman (74. Kongolo), De Jong (81. Hajal), Schöne (69. Nygren); Van Bergen, H. Veerman.