Gemengde gevoelens bij Jansen in aanloop naar derby

19 februari 2021 22:00

Johnny Jansen kijkt enorm uit naar het thuisduel zondag met FC Groningen (aftrap: 14.30 uur). Maar tegelijkertijd baalt de oefenmeester, zo liet hij vrijdag weten bij de vooruitblik op editie 53 van de Derby van het Noorden. "Het kriebelt bij mij, bij de staf en bij de spelers, maar dat we zo'n mooie wedstrijd moeten spelen zonder publiek is gewoon hartstikke rot."

11022021272781 DSC 6555

Hij had donderdag op vrijdag maar moeilijk de slaap kunnen vatten, vertelde Jansen over de nacht na die memorabele bekerzege op Feyenoord. Zijn ploeg keek tien minuten voor tijd nog tegen een 1-3 achterstand aan, maar mocht zich na een comeback zoals je die zelden ziet tóch halvefinalist noemen (4-3). "Pas later op de avond begint het besef een beetje te komen. Er gebeurde zo ontzettend veel op het veld. Je werd constant heen en weer geslingerd. 's Nachts houdt het je dan nog steeds bezig, maar ik heb het er uiteraard graag voor over."

De media stonden er de volgende dag bol van: vooral van de uitschakeling van Feyenoord, maar toch ook wel van die Friese 'remontada'. Wat doet zo'n overwinning met je ploeg? "Het was zwaar, maar het uiteindelijke resultaat geeft je natuurlijk een boost. Zoiets maak je niet vaak mee als trainer, maar toch was ik ook weer niet heel verbaasd. Het duel stond wel een beetje symbool voor ons seizoen en onze ontwikkeling tot nu toe: met pieken, dalen en gelukkig weer pieken."

Geen derbysfeer
En dan moet er (voorlopig) een streep onder het bekerverhaal, want vier dagen later wacht weer eredivisievoetbal. Wat heet: de noordelijke derby staat op het programma. Vaak beladen, maar voor lege tribunes zal het anders aanvoelen. "Zeker. Dat we zo'n mooie wedstrijd moeten spelen zonder publiek is gewoon hartstikke rot. De extra lading en sfeer waar de supporters normaal gesproken voor zorgen tijdens een derby in een vol Abe Lenstra stadion, tsja, die ontbreekt."

Ondanks het gemis van de fans leeft de wedstrijd tegen FC Groningen wel degelijk bij de selectie. "Het kriebelt bij mij, bij de staf en bij de spelers. We kijken er met z'n allen ontzettend naar uit. Deze groep wil zondag maar één ding en dat is winnen. Daar gaan we alles aan doen. We willen er na het bekersucces een fantastische week van maken."