Halvefinalist na ongekende bekerthriller

17 februari 2021 21:45

Na een sensationeel slotstuk heeft sc Heerenveen zich woensdagavond ten koste van Feyenoord geplaatst voor de halve finales van de TOTO KNVB Beker. Tien minuten voor tijd keek de ploeg van trainer Johnny Jansen nog tegen een 1-3 achterstand aan, maar de thuisclub bokste het schier onmogelijke tóch voor elkaar. Siem de Jong tekende in de slotfase voor de gelijkmaker en het winnende doelpunt, waardoor de Friezen met Ajax gaan strijden om een finaleplek (4-3).

17022021273000 DSC 9108

Tsja, waar te beginnen? Er gebeurde zo ontzettend veel tijdens het vanwege sneeuw en ijs uitgestelde bekerduel. Drie VAR-momenten, zes gele en één rode kaart, een gemiste strafschop, één afgekeurde en zeven geldige doelpunten, een bizarre slotfase… Maar het allerbelangrijkste van het hele verhaal: na negen jaar plaatste sc Heerenveen zich weer voor de halve finales van het bekertoernooi.

Friese voorsprong
Het had heel wat voeten in de aarde. Toch leek er halverwege het duel niet heel veel aan hand voor de Friezen. Rami Kaib had na een kwartier de openingstreffer binnengeschoten (1-0). Daarna werden de Rotterdammers wel ietsje sterker, maar de Friese defensie hield redelijk eenvoudig stand. Het scheelde niet veel of de thuisclub zocht zelfs met een nog comfortabelere voorsprong de kleedkamer op, maar de treffer van Henk Veerman op slag van rust werd afgekeurd wegens buitenspel.

Kan sc Heerenveen de voorsprong vasthouden na de pauze, was de vraag. Na twee minuten was het antwoord nee. Bryan Linssen kon een schot van Jens Toornstra niet ontwijken, maar de bal viel wel binnen achter Erwin Mulder (1-1). Lang hoefde de thuisclub niet te treuren, want vijf minuten later ging de bal op de stip: keeper Nick Marsman vloerde Jan Paul van Hecke. Joey Veerman nam de penalty, maar liet de kans onbenut.

Na de elfmetermisser stortte het bij sc Heerenveen als een kaartenhuis in. De Friezen gaven na een degelijke eerste helft de wedstrijd – en daarmee de kans op het bereiken van de halve finales – volledig uit handen. Binnen no-time trok Feyenoord het duel naar zich toe met twee doelpunten binnen acht minuten: een schuiver van Steven Berghuis (1-2) en een kopstoot van Lutsharel Geertruida (1-3).

Rode kaart
De wedstrijd leek gespeeld: sc Heerenveen was geen schim meer van de ploeg voor rust, terwijl Feyenoord op rozen zat. Toch kregen de Friezen plots weer geloof. Halverwege de tweede helft moesten de Rotterdammers verder met tien man, na een tweede gele kaart voor Berghuis. De aansluitingstreffer van de ingevallen Benjamin Nygren bleek de aanzet tot een historische comeback (2-3).

Ondanks het slotoffensief dat sc Heerenveen begonnen was, kwam de gelijkmaker uit de lucht vallen. De Jong kopte de bal de hoogte in, maar Marsman tastte volledig mis (3-3). Met officieel nog maar twee minuten op de klok voelden de Friezen dat er meer in zat en dat gevoel bleek gegrond. De bal kwam voor de voeten van Nygren. In kansrijke positie nam hij de bal aan met de borst en gaf voor op De Jong, die met een snoekduik de Friese bekerdroom in leven hield (4-3).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Hecke (56. Floranus), Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Kongolo (65. Schöne), Halilovic (71. Nygren), De Jong, J. Veerman; Van Bergen, H. Veerman.