Henk Veerman knikt sc Heerenveen naar zege

06 februari 2021 19:00

Met z'n allereerste kopdoelpunt in de eredivisie bezorgde Henk Veerman sc Heerenveen zaterdagavond drie punten tegen Vitesse. In een leeg en ijskoud Abe Lenstra stadion hielden beide ploegen elkaar lang in evenwicht. Toch was de overwinning voor de thuisclub op basis van het aantal gecreëerde kansen – met onder meer een gemiste penalty – verdiend (1-0).

12042012272505 FPH 2487
Mitchell van Bergen op de rug van matchwinner Henk Veerman.

Op een presenteerblaadje kreeg Henk Veerman 'm van Benjamin Nygren. De ingevallen Zweed legde de bal met veel gevoel panklaar op het hoofd van zijn aanvoerder. Vogelvrij knikte Veerman vervolgens de bal in de korte hoek achter de schier onpasseerbare Remko Pasveer. De spits had een aardig moment uitgekozen om z'n eerste kopgoal op het hoogste niveau te laten noteren. Z'n kopstoot was meteen drie punten waard tegen Vitesse, de nummer drie en de verrassing van de eredivisie.

Gemiste strafschop
Een goede stap in de richting van een overwinning had sc Heerenveen tegen Vitesse al veel eerder kunnen zetten. Nadat het eerste half uur redelijk in balans was geweest, kreeg de thuisclub een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. De bal viel binnen het zestienmetergebied op de hand van Danilho Doekhi, waarna scheidsrechter Bas Nijhuis niets anders kon dan naar de stip wijzen. Joey Veerman ging achter de bal staan, maar zag Pasveer als winnaar uit de bus komen.

Ook in de tweede helft deden beide teams weinig voor elkaar onder. Maar waren de beste kansen wederom voor sc Heerenveen. Jan Paul van Hecke – die in de basis mocht starten ten koste van Sherel Floranus – kopte uit een hoekschop over en Tibor Halilovic trok de haren uit zijn hoofd toen hij Pasveer een pegel stijlvol uit de hoek zag zweven. Het duel leek stilletjesaan onderweg naar een doelpuntloos gelijkspel, totdat Henk Veerman zijn hoofd doeltreffend tegen de bal zette (1-0).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Hecke, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Kongolo, Halilovic, De Jong (78. Nygren), J. Veerman; H. Veerman, Van Bergen (87. Floranus).