"Het wordt een enorme klus, maar we geloven erin"

02 maart 2021 20:00

Het was druk, veel drukker dan normaal, dinsdagmiddag bij het persmoment richting het duel van sc Heerenveen de volgende dag. De massale belangstelling vanuit medialand is één signaal dat er veel op het spel staat, woensdag bij de halve bekerfinale tegen Ajax (aftrap: 21.00 uur). Of zoals trainer Johnny Jansen omschrijft: "Het belangrijkste duel sinds de bekerfinale van 2009."

FPH1869

Erop of eronder. Alles of niets. Als sc Heerenveen erin slaagt om een stunt van jewelste neer te zetten tegen favoriet Ajax, staan de Friezen voor de vierde keer in de clubhistorie in de bekerfinale. Hoe leeft het bij Jansen en zijn selectie? "Enorm. Normaal gesproken zou er de afgelopen dagen al veel reuring zijn rondom en in het stadion. Dat is nu niet zo, maar je voelt het in onze bubbel dat er wat groots aan zit te komen. De spanning is er. Dat merk je aan alles. Het leeft ontzettend."

Een enorme klus
Dat sc Heerenveen om een finaleplek speelt, dankt de ploeg aan de sensationele comeback tegen Feyenoord (4-3). Een verrassing van hetzelfde – of een nog groter – kaliber is nodig tegen de regerend landskampioen en huidige lijstaanvoerder. Of zijn ploeg kans maakt? "Tuurlijk", zegt Jansen. "Altijd. Bij recente duels van Ajax waarin veel werd 'gevochten', zie je dat ze soms minder aan voetballen toekomen. We moeten zorgen dat het een vechtwedstrijd wordt, dat we in de duels komen. Dan liggen er mogelijkheden. Maar buiten kijf staat dat Ajax overloopt van kwaliteit. Het wordt een enorme klus, maar we geloven erin."

Voordat Jansen vragen beantwoordde van toegestroomde regionale en landelijke media, zaten Siem de Jong en Lasse Schöne achter de persdesk. De twee ex-Ajacieden waren 'hot' onder de journalisten in aanloop naar het weerzien met hun voormalige werkgever. Het duo is tegenwoordig belangrijk in Friesland, zegt Jansen. "Siem en Lasse passen hier als mens perfect. Ze helpen de andere spelers enorm met hun ervaring en tips. Dat spreekt mij geweldig aan. En niet onbelangrijk: ze kunnen geweldig goed voetballen."

Prachtige uitdaging
Met De Jong en zeker Schöne heeft Jansen twee jongens in de ploeg die weten hoe bij Ajax de hazen lopen. "Hun kennis nemen we natuurlijk mee. Ajax is de favoriet, maar wij trekken ons eigen plan. Het duel staat op zichzelf. Dit moet voor ons hét moment worden. Dit is het belangrijkste duel voor de club sinds de bekerfinale van 2009. Daar hebben we met z'n allen zelf voor gezorgd. Er staat ons een prachtige uitdaging te wachten."