Punt na meeslepend duel in Eindhoven

02 mei 2021 19:08

Op vechtlust en karakter speelde sc Heerenveen zondag gelijk op bezoek bij PSV. Zonder beide Veermannen, maar met een tactische omzetting bonden de Friezen negentig minuten lang gedisciplineerd de strijd aan met de nummer twee van de eredivisie. Dankzij die instelling verliet de ploeg van trainer Johnny Jansen met een punt in de tas het lege Philips Stadion (2-2).

02052021274288 DSC 1851


Met de herstelde Pawel Bochniewicz terug in de wedstrijdselectie (maar op de bank) en een aangepast strijdplan (drie man centraal achterin) was het begin voor sc Heerenveen. Na vijf minuten nam Tibor Halilovic het doel van PSV onder vuur, maar zijn schot belandde in de handen van Yvon Mvogo. Ook tien minuten later voorkwam de doelman van de thuisclub dat zijn ploeg op achterstand kwam. Tot twee keer toe: met zijn teen tikte hij een inzet van Mitchell van Bergen naast en met zijn handen neutraliseerde hij een knal van Lasse Schöne.

Gedisciplineerd en loerend op een uitbraak bespeelde sc Heerenveen PSV. Na de Friese waarschuwingen in de openingsfase was het na ruim een half uur wel raak: Halilovic stoomde op richting Mvogo en liet hem met een hard, geplaatst en zuiver schot kansloos (0-1). Meteen erna waren de Eindhovenaren dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van middenvelder Ibrahim Sangaré spatte uiteen op de paal.

Knotsgekke seconden
Na rust voerde PSV de druk op, maar kreeg Van Bergen de kans de score te verdubbelen. Op weg naar Mvogo werd de aanvaller op het laatste moment de pas afgesneden door Armando Obispo. Daarna ontstak het echte vuurwerk. Een knotsgekke fase brak aan: sc Heerenveen incasseerde de gelijkmaker (Yorbe Vertessen) en kwam op achterstand (Cody Gakpo), maar maakte óók weer gelijk via Siem de Jong. En dat allemaal binnen 129 seconden.

In het resterende half uur probeerde zowel PSV als sc Heerenveen een voorschot te nemen op een zege. Met hetzelfde spelbeeld als voor de pauze: PSV de bal, sc Heerenveen hopend op een counter. Beide ploegen kregen ook kansen op de derde treffer. Donyell Malen was het meest dreigend, maar de spits kreeg de bal niet langs Erwin Mulder. En als, als Lucas Woudenberg kort voor tijd op aangeven van Van Bergen de bal in de goal had gelegd, in plaats van erop, was de Friese stunt compleet geweest.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Dresevic, Woudenberg, Kaib (69. Bochniewicz); Kongolo (69. Van Ottele), Schöne (90. Dewaele); Van Bergen, De Jong (73. Smit), Halilovic.