sc Heerenveen trekt Hesp aan als keeperstrainer

01 juli 2021 15:00

Ruud Hesp (55) traint komend seizoen de doelmannen van sc Heerenveen. De oud-sluitpost van onder meer FC Barcelona en het Nederlands elftal was na zijn actieve loopbaan eerder keeperstrainer bij Roda JC, Oranje, FC Groningen en PSV. Hesp tekent in het Abe Lenstra stadion een contract voor één seizoen.

Hesp


Bijna twintig jaar was Hesp als doelman actief in het betaalde voetbal. De Bussumer keepte in totaal bijna vijfhonderd wedstrijden voor Haarlem, Fortuna Sittard, Roda JC en FC Barcelona. Met Barça werd Hesp tweemaal kampioen van Spanje en won hij één keer de Copa del Rey. Tot een officieel interlanddebuut kwam het nooit, wel behoorde hij tot de selectie van het Nederlands elftal op het EK 1996 en WK 1998.

In 2002 hing Hesp zijn handschoenen in de wilgen en ging hij zelf aan de slag als keeperstrainer. Eerst bij Roda JC (2002-2007), daarna bij FC Groningen (2007-2013) en tot vorig jaar bij PSV (2013-2020). Met de Eindhovenaren werd hij driemaal kampioen van Nederland. Van 2006 tot 2012 trainde Hesp ook de doelmannen van het Nederlands elftal, iets wat hij combineerde met zijn werk als clubkeeperstrainer. Met Oranje haalde hij in 2010 de WK-finale.

Veel kennis en ervaring
Technisch manager Ferry de Haan is blij met en trots op de komst van Hesp. "Ruud heeft zijn sporen nationaal en internationaal wel verdiend. Als doelman zelf, maar ook als keeperstrainer. Dat iemand met zijn staat van dienst kiest voor sc Heerenveen is een compliment voor de club en de hele organisatie. Net zo goed zegt het veel over Ruud. Hij is ambitieus en gelooft in onze plannen. Met hem voegen we veel kennis en ervaring toe aan onze trainersstaf."