sc Heerenveen viert terugkeer fans met zege op RKC

21 augustus 2021 21:11

Alle Friese zeilen moesten in de slotfase worden bijgezet, maar sc Heerenveen heeft zaterdagavond ook aan het tweede competitieduel drie punten overgehouden. De 13.600 toeschouwers beleefden een gedenkwaardige terugkeer in het Abe Lenstra stadion: van kippenvel tot samengeknepen billen. Uiteindelijk had de thuisclub tegen RKC Waalwijk aan een boeiende en productieve eerste helft genoeg (3-2).


Eindelijk. Eindelijk zat het Abe Lenstra stadion weer eens goed vol. Met nog steeds coronabeperkingen in de vorm van een vaccinatie-, test- of herstelbewijzen was de Friese thuishaven voor de helft gevuld. En dat was te merken ook. Of het de energie afkomstig van de tribunes of iets anders was: sc Heerenveen legde een nagenoeg perfecte eerste helft op de nieuwe grasmat.

Voorsprong van drie goals
Na een klein kwartier opende Henk Veerman vanaf de stip de score (1-0). Vlak daarvoor was hijzelf naar de grond gewerkt, iets dat scheidsrechter Marc Nagtegaal pas zag na tussenkomst van de VAR. sc Heerenveen werd sterker en sterker en kreeg kansen op een tweede treffer. Die kwam er via Tibor Halilovic, maar het aandeel van Filip Stevanovic was minstens zo groot. Een weergaloos steekboogballetje van de City-huurling werd snoeihard afgerond door Halilovic (2-0). Daarmee was de koek voor rust nog niet op: met een kopbal plaatste Henk Veerman zijn ploeg in een zetel (3-0).

Zo enerverend en vermakelijk de eerste drie kwartier waren, zo spannend werd het de tweede helft. Of het nou kwam doordat sc Heerenveen achteruitliep of RKC dat aandrong: het werd weer spannend. Uitgerekend Jens Odgaard – twee jaar geleden spits van de Friezen – zorgde twintig minuten voor tijd voor de aansluiting (3-1). Met nog één minuut te spelen werd de spanning helemaal teruggebracht door Richard van der Venne (3-2), maar verder dan dat kwamen de Brabanders niet, waardoor sc Heerenveen de eerste thuiswedstrijd van het seizoen omzette in een zege.


Opstelling
: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic, Kaib; Kongolo, De Jong (84. Woudenberg), J. Veerman; Stevanovic (75. Nygren), H. Veerman, Halilovic (88. Shopov).