sc Heerenveen wint Derby van het Noorden

11 april 2021 17:05

In de jacht op een play-offplek heeft sc Heerenveen zondagmiddag uitstekende zaken gedaan op bezoek bij FC Groningen. Dat dit de eerste zin zou worden van de intro, daar zag het in het eerste halfuur nog niet naar uit. Maar de ploeg van trainer Johnny Jansen nam het initiatief over, werd de baas op het veld en boekte een verdiende en belangrijke derbyzege (0-2).

11042021273958 DSC 8791 (1)


Eindelijk was ie dan verslagen. Als sc Heerenveen in de eerste zeventig minuten van de Derby van het Noorden gevaarlijk werd, lag steeds Sergio Padt in de weg. Maar op de strafschop van, jawel, Henk Veerman had de doelman van FC Groningen geen antwoord (0-1). Het was de eerste keer dat Veerman namens sc Heerenveen een penalty nam, maar onwennig of nerveus? Nee. Op een cruciaal moment hield de aanvoerder zijn hoofd koel en bracht hij zijn ploeg aan de leiding. En dat was in die fase allesbehalve onverdiend.

In de tweede helft was sc Heerenveen de bovenliggende partij, maar voor rust liep de ploeg vooral achter FC Groningen aan. Spits Jørgen Strand Larsen kreeg goede mogelijkheden, maar stuitte diverse keren op de Friese defensie en doelman Erwin Mulder. Beide keepers onderscheidden zich, want hoewel de thuisclub beter was, creëerden ook de bezoekers (counter)kansen. De Veermannen en Mitchell van Bergen waren met schoten dicht bij succes, maar vonden alle drie Padt op hun pad.

Halilovic brengt de beslissing
Na de pauze zagen geen toeschouwers dat de verhoudingen veranderden. sc Heerenveen won de slag op het middenveld en werd gevaarlijker en gevaarlijker. Henk Veerman stuitte tweemaal op Padt, maar na zijn elfmetertrap konden de handen wel in de lucht. Daarna voltrok zich een logisch spelbeeld: FC Groningen ging met invaller Arjen Robben op zoek naar de gelijkmaker, terwijl sc Heerenveen het duel wilde beslissen. Het laatste gebeurde: met zijn eerste treffer in Friese dienst gooide Tibor Halilovic de derby in het slot (0-2).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Dresevic, Kaib (46. Woudenberg); Schöne (87. Kongolo), De Jong (62. Hajal), J. Veerman; Van Bergen, H. Veerman, Halilovic.