Seizoenkaarthouder uit Canada krijgt eer om het eerste fluitsignaal te geven

24 september 2021 10:42

Op initiatief van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie geven niet de scheidsrechters het startsignaal dit weekend, maar de fans. Bij sc Heerenveen is deze eer gegeven aan Ian Dijkstra, een seizoenkaarthouder en zeer trouwe supporter uit Canada.

IAN

Na ruim 18 maanden is het wachten voorbij. Vanaf zaterdag 25 september mogen stadions van clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie weer op volle capaciteit hun fans verwelkomen. Om de terugkeer van volle tribunes te vieren, krijgen fans dit weekend en het weekend erop, de eer om het allereerste fluitsignaal te geven en de wedstrijden van hún club officieel te openen.

Het gebaar aan de fans is een absolute primeur, het is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal dat niet de scheidsrechters, maar de fans zelf de fluit in gebruik krijgen om de wedstrijden te openen. Dijkstra werd geboren in de gemeente Haskerland en is in 1967 geëmigreerd naar Canada. Als inwoner van de stad Burlington heeft hij twee seizoenkaarten bij sc Heerenveen. Deze stelt hij iedere wedstrijd ter beschikking aan de maatschappelijke afdeling van de club. Via een verbinding op de videowall van het Abe Lenstra stadion zal hij zondag het fluitsignaal laten klinken.

Initiatiefnemers Jan de Jong van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Keuken Kampioen Divisie: ’We hebben allemaal lang moeten wachten om weer terug te mogen naar volledige capaciteit. Daarom leek het ons mooi om de fans het eerste fluitsignaal te laten verzorgen. We hopen dat het weer net zo sfeervol wordt op de tribunes als voor de coronaperiode.'