"Voor het echte derbygevoel heb je supporters nodig"

09 april 2021 21:00

Zonder de steun vanuit een normaal gesproken vol uitvak bindt sc Heerenveen zondagmiddag de strijd aan bij en met FC Groningen (aftrap: 14.30 uur). Net als publiek ontbreekt ook Pawel Bochniewicz bij de Derby van het Noorden. Dat en meer vertelde trainer Johnny Jansen vrijdagmiddag bij het persmoment vanuit het Abe Lenstra stadion.

17012021272157 DSC 0986


1-1. Dat was de uitslag bij de eerdere ontmoeting dit seizoen tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Die wedstrijd werd anderhalve maand gespeeld en ligt bij iedereen nog vers in het geheugen. Ook bij Jansen. "Wij waren de eerste helft beter en hadden eigenlijk met 2-0 voor moeten komen. Dat gebeurde niet, waarna Groningen na rust het heft overnam en uiteindelijk ook op gelijke hoogte kwam", vatte de oefenmeester samen, die ook wel een verklaring had. "Zij zetten ons in de tweede helft hoog vast. Daar hadden wij moeite mee."

Jansen zal niet vreemd opkijken als FC Groningen zondag diezelfde tactiek gaat hanteren. "Dat pakte voor hen toen goed uit. Die wetenschap zullen ze vast meenemen in hun voorbereiding. Wij houden er in elk geval rekening mee dat ze opnieuw hoog druk willen gaan zetten." Geen rekening hoeft Jansen te houden met Arjen Robben, die wel op de weg terug is. "Ik hoorde het. Jammer. Als ie er wel bij zou zijn, zou dat geweldig zijn. Volgens mij kijkt iedereen ernaar uit om iemand met zijn staat van dienst op het veld te zien."

Geen Bochniewicz
Dan naar zijn eigen ploeg. Geen Bochniewicz, verklapte Jansen alvast. De verdediger viel tegen Ajax uit met een blessure en is nog niet hersteld. "Dat is erg spijtig. Hopelijk is hij er tegen PEC wel weer bij", zei Jansen. Dat is nog even afwachten, maar wie er dan wel weer bij zijn, zijn supporters. Bij de noordelijke derby ontbreken die nog. "We zijn er helaas aan gewend geraakt. De wedstrijd tegen Groningen leeft intern zeker, maar voor het echte derbygevoel heb je in het stadion supporters nodig."