Wel de kansen, maar geen punt(en) tegen Ajax

04 april 2021 19:05

Er zat zondag een stuntje in, maar uiteindelijk stapte sc Heerenveen tegen Ajax met een nederlaag van het veld. De Friezen hadden na een halfuur brutaal de leiding genomen in het Abe Lenstra stadion, maar zagen de Amsterdammers na twee VAR-checks langszij komen. Daarna – en ook bij 1-1 – liet de ploeg van trainer Johnny Jansen na de koploper pijn te doen (1-2).

04042021273825 DSC 6443

Het was misschien wel hét moment van de wedstrijd. Bij een 1-1 stand stak vlak na rust Joey Veerman – die sowieso vrolijk aan het passen was – Mitchell van Bergen weg. De buitenspeler stormde op Kjell Scherpen af, maar liet zich de de bal van de voeten grissen. Van Bergen had daar sc Heerenveen op voorsprong moeten zetten, opnieuw, zoals hij dat halverwege de eerste helft wel had gedaan. Toen liet de aanvaller Scherpen kansloos met een schuiver in de verre hoek (1-0).

De voorsprong van sc Heerenveen was niet onterecht. Ajax had het meeste balbezit, maar de thuisclub hield het compact en kwam er af en toe gevaarlijk uit. En net toen de Friezen dachten: dit gaat goed, ging de bal op de stip. Scheidsrechter Jochem Kamphuis kreeg in het oor gefluisterd dat Jan Paul van Hecke de bal in het zestienmetergebied op de arm had gekregen. Strafschop, oordeelde Kamphuis, waarna Dusan Tadic de stand weer in evenwicht bracht (1-1).

Geen verdiend punt
Tien minuten nadat Van Bergen dé kans had laten liggen sc Heerenveen opnieuw aan de leiding te brengen, was het aan de andere kant wel raak. Het duurde eventjes voordat de treffer van werd goedgekeurd. Uiteindelijk zag ook de VAR dat Sébastien Haller niet buitenspel stond toen de spits het schot van ploeggenoot Lisandro Martinez van richting veranderde (1-2). Zuur voor de Friezen, die niet bij de pakken neer gingen zitten en de aanval zochten. De beste kans op een verdiend punt kreeg Henk Veerman, maar in een een-op-eensituatie met Scherpen miste zijn inzet richting.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz (24. Dresevic), Kaib (75. Van der Heide); Schöne, J. Veerman, De Jong; Van Bergen (75. Nygren), H. Veerman, Halilovic (59. Woudenberg).