Hoe gaat Tobiasen het achterin neerzetten tegen AZ?

22 april 2022 14:56

Ibrahim Dresevic en Rami Kaib zijn er zaterdagavond niet bij wanneer sc Heerenveen het opneemt tegen AZ in Alkmaar (aftrap: 18.45 uur). Achter een derde verdediger staat nog een vraagteken, liet Ole Tobiasen een dag voor de wedstrijd weten. En dus ging het vrijdag tijdens het persmoment vooral over de defensie.

10042022291680 Groningen 9274


Wie gaan Ibrahim Dresevic en Rami Kaib vervangen op bezoek bij AZ? Beide verdedigers kregen in de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Groningen elk hun vijfde gele kaart van het seizoen en zijn daardoor automatisch geschorst. "We houden nog genoeg goede verdedigers over", zei Ole Tobiasen.

Of Joost van Aken zaterdag in actie kan komen is hoogst onzeker, gaf zijn trainer aan. "Dat weten we nog niet. Als Joost fit is, is hij een versterking en een voorbeeld voor de andere jongens. We moeten het zien of ie het haalt en hoe we het precies willen gaan wegzetten tegen AZ."

Tobiasen houdt genoeg mogelijkheden over, zei de coach. "Maar als we te veel moeten schuiven en spelers daardoor op ongebruikelijke posities terechtkomen, dan heeft dat niet onze voorkeur. Dan lijkt het me beter om terug te keren naar een systeem met vier man achterop."

Tactisch spel
Met het invullen van de vrijgekomen plekken achterin kijkt Tobiasen ook naar de tegenstander. "Natuurlijk. We zullen af en toe ook laag komen te spelen: dus wanneer zij ons achteruit dwingen. AZ speelt met veel diepgang en wisselt veel van positie om een overtal te creƫren. Het wordt ook een tactisch spel."

Los van AZ: hoe gaat sc Heerenveen voor de dag komen? "AZ is natuurlijk een erg goede ploeg. Het is belangrijk dat we tegen hen compact blijven. We moeten niet ongeduldig worden, maar geconcentreerd blijven. Naar achteren worden gedrukt is niet erg, als we maar compact staan. Dan kunnen we resultaat halen."