"We willen zo lang mogelijk in de flow blijven"

18 mei 2022 20:11

Waar slechts weinigen enkele weken geleden rekening mee hielden, gebeurde zondag toch: sc Heerenveen plaatste zich voor de play-offs. De eerste ronde start donderdag, met een thuiswedstrijd tegen AZ (aftrap: 18.45 uur), de nummer vijf van de eredivisie. "Een heel goed team met heel veel kwaliteit."

10042022291675 Groningen 9323


Met een grote glimlach nam Ole Tobiasen woensdagmiddag plaats in de perszaal van het Abe Lenstra stadion. Niet per se bijzonder – de Deen is altijd vrolijk en opgewekt – maar ditmaal had ie er ook alle reden toe. Zondag verzekerde hij zich met zijn ploeg van de achtste plaats in de eredivisie en daarmee deelname aan de play-offs om Europees voetbal. En dus (nog) geen vakantiepret, maar een tweeluik met AZ (en wie weet wat nog meer).

Maar zover is het nog lang niet, weet ook Tobiasen. "We staan morgen tegenover een heel sterke ploeg. AZ heeft een heel goed team met heel veel kwaliteit, zowel individueel als collectief. Het is de nummer vijf van Nederland, vergeet dat niet. Het spel van AZ verandert niet zo, wel in druk zetten, maar qua speelwijze is het redelijk duidelijk wat ze willen. En dat doen ze met heel veel kwaliteit op het veld."

In de flow
Dan naar z'n eigen team. Want waar de resultaten bij AZ de laatste tijd wat tegenvielen, valt het bij sc Heerenveen de goede kant op. "We willen zo lang mogelijk in de flow blijven en de lijn doortrekken van de afgelopen weken. Ik ben ontzettend trots op de spelers, de staf en de supporters dat we dit hebben geflikt, maar we zijn nog niet klaar. Het zelfvertrouwen is er, maar we treffen wel AZ. En die staan er gewoon in de play-offs, hoor. Let maar op."

Nog niet zo gek lang geleden stonden beide ploegen tegenover elkaar in de competitie. Een kleine maand geleden rook sc Heerenveen de overwinning, maar bleven de punten dankzij een late goal van Tijjani Reijnders in Alkmaar (2-1). "Die wedstrijd zegt ons dat we niet kansloos zijn", zei Tobiasen. "Alleen zullen we wel twee keer (zondag is de return in Alkmaar, red.) een heel goede dag moeten hebben om door te gaan naar de finale. Daar gaan we met z'n allen voor."