Dit is de vernieuwde performance staf van sc Heerenveen

22 augustus 2023 09:30

De competitie is inmiddels van start gegaan. Het seizoen begon met vertrouwde namen op de bank, maar ook enkele nieuwkomers. Een korte kennismaking met Rob Koeken en Jelmer Sevenster, die sinds dit seizoen deel uitmaken van de performance staf. Zij werken nauw samen met Jorran van Santen.

11072023310249 DSC 1592
V.l.n.r Jorran van Santen, Jelmer Sevenster en Rob Koeken


Jorran van Santen

Jorran van Santen (27) kwam vorig seizoen al naar Friesland. Toen ging hij aan de slag als sportwetenschapper, waarbij hij zich voornamelijk bezighield met data en monitoring. Vanaf dit seizoen is hij manager performance support. "Als team 'performance support' zijn wij indirect ondersteunend aan de voetbalprestatie van de spelers. Samen met de medische staf zijn het onze doelstellingen om de beschikbaarheid van de spelers te maximaliseren, de fitheid van de spelers te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de spelers op de wedstrijddag 'fris' zijn om te kunnen pieken", aldus Van Santen.

"Mijn rol daarin is de afstemming van de periodisering en trainingsvormen met de technische staf, en het 'overzien van de gehele olifant' binnen de performance support staf", vervolgt hij. Van Santen benadrukt dat team 'performance support' meer doet dan alleen conditie- en krachttrainingen en het verzamelen en monitoren van data. "De intensiteit waarmee wedstrijden worden gespeeld, wordt alsmaar hoger en de voetbalagenda wordt voller en voller. Om daarin mee te kunnen, spreekt het voor zich dat het herstel steeds belangrijker wordt. Daarom zijn wij heel veel bezig met herstel, preventie en lifestyle. Hierbij kun je denken aan voeding, slaap, meditatie, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van ijsbaden. Wij willen dat de spelers optimaal kunnen profiteren van onze expertise."

Jelmer Sevenster
Jelmer Sevenster (30) is vanaf dit seizoen de Strength & Conditioning Coach van het eerste elftal. "Ik ben verantwoordelijk voor het implementeren, begeleiden en uitvoeren van warming-ups, kracht-, herstel- en looptrainingen", vertelt de dertigjarige Leeuwarder. "Ik zag de vacature bij sc Heerenveen voorbijkomen en voelde meteen dat dit de club is waarbij ik de volgende stap in mijn carrière kan maken en die bij mij past in visie en werkwijze."

Rob Koeken
Rob Koeken (24) gaat aan de slag als sportwetenschapper bij het eerste elftal en de Akademy. "Ik wil de handen uit de mouwen steken, maar ook plezier maken. sc Heerenveen is een club waarbij dit kan. Voor mijn gevoel zit er veel potentie in de club. Er is veel expertise en enthousiasme aanwezig bij de mensen. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij."

11072023310243 DSC 1584