Van Wonderen kijkt uit naar Friese derby: "Veel spanning en onderlinge rivaliteit"

17 februari 2023 18:08

Zondagmiddag 12.15 uur is het zover! De Fryske Derby staat dan op het programma. Trainer Kees van Wonderen kijkt uit naar het duel, maar is ook waakzaam: "Je moet je emoties onder controle houden."

Kees Van Wonderen


"Het zijn wedstrijden die op zich staan, dat was in het thuisduel ook zo", vertelt de trainer. "Er zit altijd heel veel spanning en onderlinge rivaliteit in. Het zijn leuke wedstrijden om te spelen. Ik kijk er naar uit. Je voorbereiden op een wedstrijd is eigenlijk grotendeels hetzelfde als normaal. Je maakt afspraken met je elftal en je maakt een plan hoe je de tegenstander bestrijdt. De bijkomstigheid is natuurlijk de emotie en het sentiment dat om zo'n wedstrijd heen hangt. En daar heb je maar gedeeltelijk invloed op."

Hoe Van Wonderen dat doet? "Je kan het de spelers laten zien of ze er al pratend op voorbereiden. Maar uiteindelijk gaat zo'n wedstrijd zich ontwikkelen. Dat kan vaak alle kanten op gaan. En dat maakt het juist ook leuk. Maar we beseffen zeker dat de plaatselijke trots op het spel staat en dat dit heel veel te weeg brengt. We kijken ontzettend uit naar deze wedstrijd."

Veel over het strijdplan wilde Van Wonderen nog niet kwijt. Wel vindt de oefenmeester het belangrijk om de basisprincipes intact te houden. "Doen wat je normaal ook doet. Dat begint met kneiterhard werken en je elftal op basis van je kwaliteiten op het veld hebben staan. En dan je afspraken nakomen. Je mag je best een beetje mee laten nemen door de emotie, want dat kan je juist ook sterker maken. Maar we moeten vooral stoïcijns blijven in hetgeen wat je moet doen. En dat is goed aanvallen, omschakelen en met elkaar verdedigen."

Van Wonderen kan zondag niet beschikken over de geblesseerden Andries Noppert en Sven van Beek. Pelle van Amersfoort, Antoine Colassin en Tibor Halilovic keren terug van blessureleed en reizen daarom dus wel mee naar Leeuwarden. "We gaan met een volledige groep, twintig spelers en drie keepers, de bus in. Nog niet iedereen is helemaal fit om negentig minuten vol te spelen, maar elke speler kan wel zijn inbreng hebben."

Bekijk hieronder een uitgebreid interview met Kees van Wonderen.