Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

"Bij Onder 12 is individuele ontwikkeling het belangrijkst"

Gepubliceerd op 16 september 2020 11:05

De jeugdacademie van sc Heerenveen telt zeven teams en dus net zoveel hoofdtrainers. Een daarvan is 'nieuw' binnen de club: Mathijs van de Beld (19). Na twee jaar actief te zijn geweest als stagiair, mag hij nu op eigen benen staan. Maak kennis met deze jonge oefenmeester.

27082019257580_62

Er komt een jongeman de perskamer binnengelopen. Nee, het is geen speler, maar het is de nieuwe trainer van Onder 12. Van de Beld, afkomstig uit het Overijselse Balkbrug, begint dit seizoen aan zijn derde jaar bij de club. Eerst als stagiar bij Onder 13 en afgelopen seizoen bij Onder 15. Komend seizoen is hij hoofdtrainer van Onder 12. Daarnaast functioneert hij als assistent bij Onder 17.

Van de Beld werkt nu al een aantal weken met de jongens van Onder 12 en heeft het erg naar zijn zin. "Ik ben zelf ook nog jong, dus qua feeling sta je dicht bij de groep", zegt de oefenmeester. "Ik heb deze fase zes, zeven jaar geleden ook gehad. Ik verbaas me er soms over hoe gedisciplineerd ze zijn en hoe ze over zichzelf kunnen vertellen. Dat is mooi om te ervaren."

'Twin games'
Van de Beld maakt begin deze maand zijn debuut als coach met een 17-14 winst tegen SC Cambuur. Een bijzonder ruime uitslag. Dit heeft alles te maken met de 'twin games' die dit seizoen zijn ingevoerd door de KNVB. Van de Beld legt uit: "Je speelt op twee velden tegelijk met twee teams, acht tegen acht. De scores van beide wedstrijden worden bij elkaar opgeteld. Eerder konden we met een grote selectie maar één team opstellen, maar met dit systeem krijgen veel talenten de kans om te spelen."

Wie op zoek gaat naar de resultaten van Onder 12, zal echter niets kunnen vinden. "Het gaat om het spelplezier en de individuele ontwikkeling", geeft Van de Beld aan. "Op het moment dat er een stand bij komt kijken, dan wordt er al gauw de focus gelegd op de teamprestatie, terwijl bij Onder 12 de individuele ontwikkeling het belangrijkst is. Als we met 18-0 verliezen, maar iedereen wel goed bezig is geweest met zijn eigen ontwikkeling, dan vind ik dat geweldig."

Individuele ontwikkeling
Bij de individuele ontwikkeling horen ook de zogeheten POP-gesprekken. Van de Beld legt uit: "POP staat voor persoonlijk ontwikkelingsplan. Hierin moeten ze beseffen wat ze aan het doen zijn: waarom sta ik vandaag op het trainingsveld, waarin wil ik mijzelf vandaag verbeteren en hoe ga ik dat voor elkaar krijgen? Elke week moeten ze zelf twee doelen opschrijven. Ze moeten plezier hebben, maar de jongens moeten wel weten waar ze mee bezig zijn."

Naast het persoonlijke contact met de spelers, vindt Van de Beld het communiceren met ouders ook belangrijk. "We houden bijvoorbeeld themavonden voor ouders waar we onder andere over voeding praten. We leggen dan uit wat de spelers moeten binnenkrijgen qua eiwitten en koolhydraten. Deze bijeenkomsten kunnen in de coronatijd helaas niet altijd fysiek plaatsvinden, maar vaker online."

Van de Beld geeft aan dat ouders een grote invloed hebben op hun zoon en speler. "Het is belangrijk om ze te steunen. Hoe vaak zie je wel niet bij een Ballon d'Or-winnaar dat hij zijn ouders bedankt? Ze spelen een belangrijke rol, maar wij proberen ze ook op te voeden met de cultuur van sc Heerenveen. Ze moeten onder andere leren om initiatief te nemen en hun spullen op orde te hebben."

Toekomst
Van de Beld is nog maar net begonnen met het hoofdtrainerschap in de jeugdacademie van sc Heerenveen, maar durft groots te denken. "Als ik mag dromen, wil ik richting het betaald voetbal gaan. Ik ben nog jong en moet nog veel leren, maar de ambitie kan niet groot genoeg zijn."