Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Derby leeft ook in Japan: "Miljoenen Japanners krijgen het mee"

Gepubliceerd op 10 november 2018 09:45

Zondag neemt sc Heerenveen het in de Eredivisie op tegen FC Groningen. Het duel is niet alleen de 49ste editie van de Derby van het Noorden, maar vormt ook het decor van een Japans onderonsje. Hoe kijkt men in het land van de rijzende zon naar de ontmoeting tussen 'Groninger' Ritsu Doan en 'Fries' Yuki Kobayashi?

Ritsu Doan versus Yuki Kobayashi
Ritsu Doan versus Yuki Kobayashi

Dat er in Groningen en Fryslân reikhalzend naar de wedstrijd tussen de provinciale trotsen wordt uitgekeken, mag geen verrassing heten. Dat er ook een hele hoop Japanners dit weekeinde in de ban zullen zijn van de Derby van het Noorden, eerder.

Live op tv

Zo is het duel tussen FC Groningen en sc Heerenveen live te zien in Japan. "Dat is niet bijzonder, hoor", vertelt ondernemer Edward Rikkert de Koe. Met zijn bedrijf Jimpex richt hij zich op sportmarketing en mediaprojecten tussen Japan en Europa. "Alléén wedstrijden van FC Groningen en sc Heerenveen worden dit seizoen rechtstreeks op de Japanse televisie uitgezonden en daar zijn slechts twee jongens verantwoordelijk voor."

Doan (20) van FC Groningen en Kobayashi (26) van sc Heerenveen zijn in hun thuisland volgens Rikkert de Koe 'de vaandeldragers van de Eredivisie'. "Ajax, Feyenoord en PSV zijn alleen te zien wanneer ze tegen FC Groningen of sc Heerenveen spelen. Zo liggen de verhoudingen. De Nederlandse topdrie is voor de Japanner veel minder relevant. Die wil Doan en Kobayashi zien."

Ritsu Doan kijkt toe hoe Yuki Kobayashi passt
Ritsu Doan kijkt toe hoe Yuki Kobayashi passt

De derby begint om 12.15 uur, Nederlandse tijd. In Japan is het dan acht uren later. "Primetime en dus zullen er veel Japanners voor de buis zitten", vervolgt Rikkert de Koe. "De wedstrijd is niet voor iedereen te zien. Slechts 350.000 huishoudens kunnen het duel rechtstreeks volgen." Slechts, want in Japan wonen ruim 126 miljoen mensen.

Toch zullen miljoenen Japanners zondag iets of alles meekrijgen van het duel tussen Doan en Kobayashi, verwacht Rikkert de Koe. "De samenvatting en nabeschouwingen van de wedstrijd worden later op de avond wel op het open kanaal uitgezonden. Bovendien, vergeet de exposure op social media niet. Dat is booming."

Trots op hun landgenoten

Volgens Rikkert de Koe zijn de Japanners trots op hun in Nederland voetballende landgenoten. "Met Doan en Kobayashi willen ze zich identificeren. Daarom volgen ze hen. Waarom? Japanners hebben van oudsher diep respect voor sporters in het algemeen. Dat zit in hun cultuur en is altijd zo geweest. Doan en Kobayashi zijn helden voor hen."

Die heldenstatus wordt door voetbaljournalist Hans Vos beaamd. "De impact van Doan en Kobayashi op de gemiddelde Japanse voetballiefhebber is groot", vertelt Vos, al meer dan twintig jaar werkzaam voor diverse Japanse voetbalbladen. "Doan wordt in Japan wel meer gehypet dan Kobayashi, maar beiden zijn populair. In Japan kunnen ze Kobayashi's faire speelstijl erg waarderen."

Inmiddels is Kobayashi bezig aan zijn derde seizoen in Fryslân. sc Heerenveen nam de middenvelder in de zomer van 2016 over van Júbilo Iwata. De linkspoot werd daarmee de eerste Japanner in de geschiedenis van de club en kwam sindsdien in de Eredivisie tot 71 optredens.

Hoewel Kobayashi ruim twee jaar geleden uit Japan vertrok, zijn zijn landgenoten hem allesbehalve vergeten, weet Vos. "In de vele sportcafés die Japan telt, wordt live naar de wedstrijden van Kobayashi gekeken. Meer dan eens volgen ze zijn duels met een sc Heerenveen-shirt om de schouders. Dat zal zondag niet anders zijn."

De wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen begint zondag om 12.15 uur.