Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Dost bezorgt Fries tiental zege op De Graafschap

Gepubliceerd op 21 januari 2012 20:38
Dost bezorgt Fries tiental zege op De Graafschap

sc Heerenveen is het voetbaljaar 2012 uitstekend begonnen. Op De Vijverberg in Doetinchem werd met 0-2 van De Graafschap gewonnen. Dost zette sc Heerenveen vanaf de elfmeterstip al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Nadat Janmaat op slag van rust rood kreeg, leek de ploeg van Jans zich op te moeten maken voor een moeilijke tweede helft. De Graafschap wist zich echter geen raad met de numerieke meerderheid en moest lijdzaam toezien dat in de slotfase  Dost uit een perfect uitgevoerde counter de zege definitief veilig stelde.

Bas Dost was met twee treffers belangrijk in Doetinchem.
Bas Dost was met twee treffers belangrijk in Doetinchem.

sc Heerenveen kende een goede start op De Vijverberg. Narsingh was in de eerste minuten al dicht bij een treffer, maar werd gestuit door doelman De Winter. De gasten kwamen na twaalf minuten toch op voorsprong. Bij een voorzet vanaf de linkerkant werd Dost door Poepon in de rug geduwd. Scheidsrechter Janssen wees gedecideerd naar de stip.

Dost belastte zichzelf met de uitvoering. De topscorer van de eredivisie wist wel raad met het buitenkansje. De spits stuurde De Winter naar de verkeerde hoek en bezorgde zijn ploeg een 0-1 voorsprong. De Friezen kwamen in het vervolg van de eerste helft niet in de problemen.

Viktor Elm speelde een puike partij op het Friese middenveld.
Viktor Elm speelde een puike partij op het Friese middenveld.

De Graafschap stak veel energie in de wedstrijd, maar dwong geen enkele kans af. sc Heerenveen kreeg wel enkele goede counterkansen, maar omdat de eindpass slordig was, gingen de mogelijkheden verloren. Filip Djuricic had pech dat zijn lob, na een mooi opgezette aanval met Dost, over het doel van de Superboeren verdween.

sc Heerenveen leek zonder kleerscheuren de kleedkamers op te kunnen zoeken, maar in de 41ste minuut sloeg het noodlot toe. Janmaat was net iets te laat met een tackle op De Leeuw. Waar iedereen geel verwachtte, trok Janssen direct voor de back. De Graafschap zette meteen aan voor een slotoffensief, maar verder dan een schot van Saeijs kwam de thuisclub niet.

Jeffrey  Gouweleeuw houdt zich staande tegen twee spelers van De Graafschap.
Jeffrey Gouweleeuw houdt zich staande tegen twee spelers van De Graafschap.

Jans offerde in de rus Van La Parra en bracht Doke Schmidt als vervanger van de weggestuurde Janmaat. De Graafschap moest komen en net als voor rust had de thuisclub grote moeite het spel te maken. De tien van sc Heerenveen bleven simpel overeind. Doelman Brian Vandenbussche hoefde amper in actie te komen.

Tekenend was dat de goalie van de gasten pas in de 74ste minuut handelend hoefde op te treden. Dat was op een vrije trap van Kaak die via de vuisten van Vandenbussche over verdween. Even daarvoor liet de Leeuw een mogelijkheid onbenut. Hij maaide over de bal heen na een mooie voorzet van Fränkel.

Luciano Narsingh is Breinburg te snel af.
Luciano Narsingh is Breinburg te snel af.

Een kwartier voor het einde kreeg sc Heerenveen de kans op de 0-2. Narsingh ging er op rechts vandoor. Zijn voorzet leek op maat, maar de inglijdende Dost wist de bal niet achter De Winter te werken. Nog geen minuut later viel de 0-2 wel. Djuricic stuurde Narsingh diep. De vleugelspeler was Saeijs te snel af en liet Dost ditmaal wel scoren. De Graafschap was gebroken en de Friese zege kwam in de minuten die volgden geen moment in gevaar.

Filip Djuricic ligt op snelheid. De jonge Servier was bij vlagen niet te stuiten.
Filip Djuricic ligt op snelheid. De jonge Servier was bij vlagen niet te stuiten.