Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Harris Huizingh: "Bij sc Heerenveen beleefde ik de mooiste periode uit mijn loopbaan"

Gepubliceerd op 5 april 2018 13:20
Harris Huizingh: "Bij sc Heerenveen beleefde ik de mooiste periode uit mijn loopbaan"

Hoewel Harris Huizingh Mister FC Groningen werd genoemd, beleefde hij bij sc Heerenveen het mooiste moment uit zijn loopbaan: spelen in de Champions League. De inmiddels 55-jarige Huizingh is nu niet meer actief in de voetballerij, maar hij volgt zijn beide oude clubs nog altijd op de voet.

Bijna driehonderd wedstrijden had Harris Huizingh in het eerste elftal van FC Groningen gespeeld, toen hij in 1999 besloot de overstap te maken naar rivaal sc Heerenveen. "Ik werd Mister FC Groningen genoemd en had veel krediet opgebouwd bij het publiek. Desondanks heb ik geen wanklank gehoord toen ik overstapte naar de rivaal; de overstap werd mij gegund."

De Friese interesse in De Tovenaar van Ter Apel was er al enkele jaren. "Ik kwam toenmalig voorzitter Riemer van der Velde af en toe tegen op de verjaardag van mijn zaakwaarnemer. Hij liet weten gecharmeerd van mij te zijn."

Pinchhitter

En zo gebeurde het dat Huizingh op zijn 36ste overstapte naar sc Heerenveen. "Ik zou als pinchhitter fungeren voor spits Dennis de Nooijer, maar hij raakte al snel langdurig geblesseerd. Ik heb daardoor een behoorlijk aantal wedstrijden gespeeld. Het werd de mooiste periode uit mijn loopbaan."

2001 Feijenoord

In zijn eerste jaar beleefde sc Heerenveen namelijk het beste seizoen uit de clubhistorie. "We werden tweede en plaatsten ons voor de Champions League. Ik denk niet dat dat ooit weer gaat gebeuren bij sc Heerenveen, dus we hebben geschiedenis geschreven. Het was echt uniek. We beleefden een geweldig seizoen onder Foppe de Haan, assistent Gertjan Verbeek en conditietrainer Henk Heising."

Deze week keek Huizingh thuis naar de wedstrijden in de Champions League. "Die hymne is nog hetzelfde als destijds, dus als je dat hoort, gaan de gedachten terug naar toen. Het is een mooi om er aan herinnerd te worden. Het maakt je trots dat je daar hebt gestaan. Ik geloof dat ik na Lothar Matthäus de oudste speler ooit was in de Champions League."

Na zijn tweede seizoen bij sc Heerenveen nam hij afscheid als profvoetballer. Huizingh was daarna nog actief als assistent-trainer bij SC Veendam en hij werd hoofdtrainer bij een aantal amateurvoetbalclubs uit de regio. "Maar ik heb nu afscheid genomen van de voetbalwereld. Ik wil meer tijd besteden aan mijn vrouw en mijn andere hobby: vissen. Ik heb 35 jaar in de voetbalwereld gezeten. Dat is een hectisch wereldje, waar je zeven dagen per week mee bezig bent."

in duel

Vanzelfsprekend is de inmiddels 55-jarige Huizingh, die werkzaam is als selectie-adviseur bij de politie Noord-Nederland, nog altijd wel een grote liefhebber van het spelletje. "Ik volg sc Heerenveen en FC Groningen op de televisie. Ik kijk alle wedstrijden en wil altijd weten hoe ze het hebben gedaan. Dat zal ook altijd zo blijven."

Huizingh zag sc Heerenveen goed beginnen aan het seizoen. "De start was fantastisch en daardoor waren mijn verwachtingen hoog, ook omdat ik Jurgen Streppel goed ken en hem een sympathieke vent vind. Ik had verwacht dat ze bij de eerste vier, vijf zouden eindigen."

Band

Dat het met zijn FC Groningen nog niet echt wil vlotten, doet pijn. "Mijn band met FC Groningen is groter; ik kom daar vaker. Ze zijn aan een heel teleurstellend seizoen bezig. De laatste twee wedstrijden gaat het beter en vorig weekend tegen Ajax zag je het oude FC Groningen weer een beetje terug. Dat geeft de burger moed."

1999 Telekabel (2)

Derby

De derby tussen sc Heerenveen en FC Groningen was voor Huizingh in zijn laatste twee seizoenen een bijzonder duel. "Maar dat was vooral omdat ik bij beide clubs een geschiedenis had. De selecties herbergen veel buitenlanders, waardoor het sentiment een stuk minder is. Bij sc Heerenveen zitten nauwelijks Friezen in de selectie en bij FC Groningen nauwelijks echte Groningers. Bij supporters, media en de besturen is het belang veel groter."

Volgens Huizingh worden de sentimenten wel eens overdreven. "Het duel met Cambuur is voor sc Heerenveen belangrijker. Ik weet nog dat we tegen Cambuur moesten en Foppe vroeg Arek Radomski tijdens de wedstrijdbespreking wat deze wedstrijd voor hem betekende. Radomski antwoordde dat het hem niet zoveel deed. Ik heb daarna nog nooit iemand zo zien ontploffen als Foppe destijds. Hij begon te schreeuwen en met dingen te gooien. Toen stond iedereen wel op scherp, vooral Radomski", herinnert Huizingh zich lachend.

Zondagmiddag in het Abe Lenstra stadion voorspelt hij een mooie wedstrijd. "Ik verwacht dat sc Heerenveen vol op de aanval zal spelen. Op basis van de laatste twee wedstrijden is er wel vertrouwen bij FC Groningen. Ik hoop op een 2-2; dan ben ik in ieder geval tevreden. Dat is voor mij de veiligste uitslag."

1999 nog met Telekabel