Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Heerenveen wederom in slotminuten onder uit

Gepubliceerd op 10 september 2005 00:00
Heerenveen wederom in slotminuten onder uit

Ook Heerenveen kon de verrassende opmars van Heracles niet stoppen. De club uit Almelo won met 1-2 dankzij een late treffer van invaller Tamerus. Het povere duel verdiende eigenlijk geen winnaar, maar omdat het fantasieloze Heerenveen geen enkele kans afdwong en Heracles slordig verdedigen van de thuisclub Heerenveen effectief afstrafte, sleepten Nico Jan Hoogma c.s. alweer de derde zege van het seizoen in de wacht. Het verlies tegen Heracles is de tweede pijnlijke uitglijder op rij voor Heerenveen en een slechte generale voor het treffen met Banik Ostrava. In Tsjechië moet Heerenveen uit een ander vaatje tappen wil het een goed uitgangspunt creëren voor het behalen van de volgende ronde in het UEFA Cup toernooi.

De frustratie van Heerenveen in beeld. Arnold Bruggink protesteert bij scheidsrechter Temmink, maar het mag niet baten. Heerenveen verloor met 1-2 van Heracles.
De frustratie van Heerenveen in beeld. Arnold Bruggink protesteert bij scheidsrechter Temmink, maar het mag niet baten. Heerenveen verloor met 1-2 van Heracles.

Trainer Gertjan Verbeek roemde voorafgaande aan het duel met Heracles de discipline en het collectief van zijn voormalige werkgever en zag die woorden in de eerste helft onderstreept door het wedstrijdbeeld. Heracles verdedigde compact, soms met tien man en hield het speelveld dermate klein dat de thuisclub geen openingen kon vinden in de door Nico Jan Hoogma geleide defensie. Heerenveen worstelde 45 minuten lang om het taaie verzet van de Almeloërs te doorbreken, maar wist geen enkele uitgespeelde kans af te dwingen. De beste mogelijkheid was voor Klaas Jan Huntelaar en kwam wat geluk tot stand na een verkeerde terugspeelbal van Hoogmas. De bal viel tussen doelman Martin Pieckenhagen en Huntelaar in. De spits van Heerenveen probeerde de goalie met een lobje te verrassen, maar schoot tegen het lichaam van de keeper. Volgens de Friese fans keerde Pieckenhagen de bal met de hand, maar daar wilde scheidsrechter Temmink niks van weten.

Norregaard schiet binnen. Zijn inzet wordt met de hand uit het doel geslagen en levert Heerenveen een penalty op die door Huntelaar wordt benut.
Norregaard schiet binnen. Zijn inzet wordt met de hand uit het doel geslagen en levert Heerenveen een penalty op die door Huntelaar wordt benut.

De beste kans van de eerste helft was voor de gasten die in de slotminuten snel en gevaarlijk counterden. De naar rechts uitgeweken Thijs Sluiter sloop slim binnen door bij Pranjic en legde de bal panklaar voor Marc Höcher. Gelukkig voor Heerenveen raakte Höcher de bal niet goed, want anders had de wedstrijd volledig op zijn kop gestaan. Het was namelijk de eerste en enige keer dat Heracles ook maar enigszins dreigend in de buurt van het doel van Waterman verscheen. De tweede maal dat Heracles voor het doel verscheen was het wel raak. De tweede helft was amper een paar minuten oud toen doelman Martin Pieckenhagen Marc Höcher met een verre trap aan het werk zette. Omdat Danijel Pranjic de trap van Pieckenhagen verkeerd inschatte, kon Höcher uitbreken. Zijn voorzet werd bij de tweede paal door Quansah al vallend binnen gekopt, 0-1.

Ugur Yildirim had niet zijn avond. De voorzetten van de aanvaller kwamen niet aan. Yildrim had wel pech toen een fraaie vrije trap net langs het doel van Pieckenhagen verdween.
Ugur Yildirim had niet zijn avond. De voorzetten van de aanvaller kwamen niet aan. Yildrim had wel pech toen een fraaie vrije trap net langs het doel van Pieckenhagen verdween.

De treffer was een forse tegenslag voor Heerenveen en een opsteker voor Heracles, dat prompt met wat meer durf ging voetballen. De thuisclub was even de weg kwijt, maar nam toch het initiatief weer in handen. Helaas ontbraken net als voor rust de ideeën om de Almelose veste te slopen. Heerenveen deed anders niks dan de ballen hoog in de zestien pompen en die waren een simpele prooi voor de kopsterke Hoogma. Tien minuten voor tijd leek het toch nog goed te komen. Bij een snelle uitbraak over links werd Pranjic in stelling gebracht. Zijn voorzet werd in eerste instantie weggewerkt, maat kwam voor de voeten van invaller Bruggink. De inzet van de Noor werd door een verdediger uit het doel geslagen en leverde Heerenveen een strafschop op die door Huntelaar koel binnen werd geschoven, 1-1.

Danijel Pranjic stoomt op. De Kroaat  was mede-schuldig aan de eerste treffer van Heracles.
Danijel Pranjic stoomt op. De Kroaat was mede-schuldig aan de eerste treffer van Heracles.

De treffer leidde tot een opleving bij de thuisclub. Heracles wankelde, maar echte kansen leverde het offensief niet op. In de slotminuten bezorgde invaller Tamerus de Friese aanhang een kater van jewelste. Tamerus kreeg bij een voorzet van Höcher alle ruimte van Hansson om te koppen en zag de bal over Waterman, die misschien net iets te ver voor zijn doel stond, in de kruising verdwijnen, 1-2. Dat was meteen de eindstand. Daarmee kreeg Heracles, dat als promovendus blijft verbazen, te veel van het goede, maar Heerenveen bood te weinig om aanspraak op de zege te kunnen maken. De thuisclub dwong over negentig minuten geen enkele kans af en kreeg net als twee weken geleden in het Zuiderpark in de slotfase de rekening gepresenteerd voor het fantasieloze spel.