Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

‘Hoe maakt niet uit, we moeten winnen’

Gepubliceerd op 30 augustus 2008 00:00
‘Hoe maakt niet uit,  we moeten winnen’

,,Hoe maakt niet uit hoe, maar we moeten drie punten pakken,’’ Roy Beerens is duidelijk. sc Heerenveen wil morgen in en tegen Volendam geen punten morsen. De kleine aanvaller rekent na zijn goede optreden tegen Real Sociedad op een basisplaats en heeft zo zijn doelen gesteld voor het nieuwe voetbalseizoen. Hij wil van nog meer waarde zijn voor zijn club en vaker scoren. ,,Tien of meer, dat moet mogelijk zijn.’’

Trond Sollied. ,,Enthousiasme Volendam kan voor problemen zorgen.''
Trond Sollied. ,,Enthousiasme Volendam kan voor problemen zorgen.''

In Volendam moet zondag blijken hoe ver sc Heerenveen na acht weken van voorbereiding is. Volgens Trond Sollied is sc Heerenveen nog niet klaar voor de competitiestart. Fysiek wel, maar de pompeblêdenformatie is nog geen soepel draaiende voetbalmachine. ,,De automatismen ontbreken,’’ aldus de Noor die baalt van de internationale speelkalender. ,,Eerst de Spelen en nu twee maal een interlandperiode.’’ Sollied is niet blij met de in zijn ogen chaotische voorbereiding, maar de nieuwe trainer is pragmatisch ingesteld. Hij maakt zich niet druk om zaken waar hij geen invloed op heeft. Ondertussen hoopt Sollied dat zijn elftal de eerste weken zoveel mogelijk ongeschonden doorkomt. ,,Het kost nog weken om de ploeg neer te zetten. Het elftal staat pas in oktober.’’ Of sc Heerenveen klaar is voor promovendus FC Volendam moet blijken. Volgens Sollied schuilt het gevaar van Volendam vooral in het enthousiasme voor het nieuwe avontuur in de eredivisie. ,,Volendam zal gretig starten, want ze weten dat ze de punten in eigen huis moeten pakken. Daar moeten we rekening mee houden. Juist dan winnen is de uitdaging.’’ Trond Sollied gaf zijn opstelling nog niet prijs. De basiself zal echter niet veel afwijken van de beginopstelling tegen Real Sociedad. De Noor twijfelde vrijdag alleen nog over de samenstelling van zijn voor- en achterhoede. ,,Op twee plaatsen ben ik er nog niet uit.’’ Sollied kan in Volendam in ieder geval nog niet beschikken over Bak-Nielsen, Kalou, Roorda en Popov. Michael Bradley is wel weer beschikbaar, maar de Amerikaan start op de bank. Hoewel Sollied zijn basielf niet bekend maakte, rekent Roy Beerens zondag op een basisplek. ,,Daar ga ik wel vanuit,’’ aldus de aanvaller. Beerens kijkt uit naar de competitiestart. De 20-jarige Brabander begint aan zijn tweede seizoen in Friesland. Was het afgelopen seizoen vooral een leerjaar, komend jaar wil Beerens uitgroeien tot een vaste waarde voor sc Heerenveen.

Roy Beerens in actie tegen Real Sociedad. De aanvaller wil dit seizoen vaker gaan scoren.
Roy Beerens in actie tegen Real Sociedad. De aanvaller wil dit seizoen vaker gaan scoren.


,,Vorig jaar was het hard werken,’’ vertelt hij. ,Ik had het net het EK achter de rug en moest me opnieuw bewijzen. Na de winterstop heb ik vrijwel alles gespeeld. Die lijn wil ik doortrekken.’’ De flankspeler wil vaker scoren, ‘tien of meer’ en constant presteren. Mede dankzij zijn ervaringen bij Jong Oranje en op de Olympische spelen denkt Beerens zijn doelen te kunnen bewerkstelligen. ,,Als voetballer ben ik volwassener geworden,’’ aldus Roy Beerens. ,,Ik heb leren te doseren. Afgelopen seizoen ging alles in de hoogste versnelling en zat ik in de tweede helft kapot. Ik kies nu mijn momenten en houd daardoor meer kracht over. Ik wil me laten zien. Er lopen in Nederland weinig echte buitenspelers meer rond. Met mijn kwaliteiten kan ik aantonen dat ze nog wel degelijk bestaan.’’ Roy Beerens beseft dat Volendam zijn rentree in de eredivisie flink van zich af zal bijten, maar vindt dat sc Heerenveen op basis van de aanwezige kwaliteit de drie punten mee naar huis moet nemen. ,,De mensen moeten nog geen geweldig voetbal van ons verwachten, maar dat is op dit moment niet belangrijk. Hoe maakt niet uit, als we maar winnen. Dat geeft een lekker gevoel naar Heracles toe. Bovendien kan het als je twee op rij weet te pakken, ook in één keer gaan lopen.’’ Bij FC Volendam komt sc Heerenveen een oude bekende tegen. Cecilio Lopes staat nog bij de Friese club onder contract, maar wordt voor een jaar verhuurd aan de Noord-Hollanders. Lopes rekent op een moeilijk seizoen. ,,We zullen afwisselend presteren, denk ik. Natuurlijk lopen we tegen een paar nederlagen aan. Maar ik denk dat Volendam ook wel eens verrassend voor de dag kan komen tegen ploegen die op papier sterker zijn. Ik hoop dat we de nacompetitie ontlopen. Het fijne is dat we ons niet móeten handhaven van de club. We willen het wel heel graag en dat is een goede drijfveer."