Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Mentaal sterk Heerenveen na rust langszij RKC: 2-2

Gepubliceerd op 27 december 2005 00:00
Mentaal sterk Heerenveen na rust langszij RKC: 2-2

Heerenveen heeft de moeilijke uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk met 2-2 gelijkgespeeld. De Friezen kwamen goed uit de startblokken, maar omdat een zondagsschot vanZuiverloon meteen de 1-0 opleverde, liep Heerenveen al na acht minuten achter de feiten aan. RKC domineerde en kwam pal voor rust via Martens op 2-0. De wedstrijd leek halverwege gestreden, maar Heerenveen toonde na rust veerkracht en knokte zich via twee treffers van Klaas Jan Huntelaar binnen het kwartier langszij. De topscorer van Heerenveen was zelfs nog dicht bij de winnende treffer, maar had pech dat zijn inzet via de onderkant van de lat het veld weer instuitte.

Klaas Jan Huntelaar in duel met doelman Rob van Dijk. De spits gaf Van Dijk twee maal het nakijken.t
Klaas Jan Huntelaar in duel met doelman Rob van Dijk. De spits gaf Van Dijk twee maal het nakijken.t

Paul Bosvelt, over zijn meespelen was vooraf enige twijfel, was gewoon van de partij tegen de Waalwijkers. Heerenveen begon goed op het licht besneeuwde veld van het Mandemakersstadion. Doelman Rob van Dijk moest al meteen aan de bak op een knal van Pranjic en RKC had geluk dat een voorzet van Yildirim net te hard was voor Huntelaar, anders was meteen al raak geweest. De dreiging kwam van Heerenveen, maar het doelpunt viel aan de andere kant. De naar rechts uitgeweken Gianni Zuiverloon haalde uit en had het geluk aan zijn zijde. De bal verdween via het lichaam van Petter Hansson over doelman Vandenbussche in de lange hoek, 1-0. Een tegenvaller, want Heerenveen was vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Janssen de bovenliggende partij.

Georgios Samaras in duel met RKC-speler Patrick van Diemen.
Georgios Samaras in duel met RKC-speler Patrick van Diemen.

Heerenveen liet zich niet uit het veld slaan en antwoordde met een afstandsschot van Klaas Jan Huntelaar waar doelman Rob van Dijk de nodige moeite mee had. Even later kwam Heerenveen goed weg bij een snelle counter van de Waalwijkers. Krohn-Dehli was de defensie te snel af, maar stuitte op het laatste moment op Vandenbussche die zich op de benen van de RKC-speler wierp. Alles wat RKC was smeekte om een strafschop, maar scheidsrechter Janssen gaf Vandenbussche het voordeel van de twijfel en liet doorspelen. Geruggensteund door de snelle voorsprong trok RKC het initiatief naar zich toe. Heerenveen had het moeilijk en moest terug. Het overwicht van de thuisclub leidde na ongeveer twintig minuten bijna tot de 2-0 van RKC. Vandenbussche werd door een machtige knal van zijn landgenoot Maarten Martens gedwongen een rebound weg te geven. Rick Hoogendorp was er als de kippen bij om binnen te tikken, maar zag Vandenbussche met een reflex redding brengen.

Ugur Yildirim passeert Ramon van Haaren. Yildirim stond aan de basis van de 2-1 van Heerenveen.
Ugur Yildirim passeert Ramon van Haaren. Yildirim stond aan de basis van de 2-1 van Heerenveen.

RKC Waalwijk was de betere ploeg, maar ook Heerenveen kreeg kansjes. Zo leek Samaras in de dertigste minuut op weg naar de gelijkmaker. De Griek speelde zich knap vrij en werd vervolgens onderuit gehaald door Keller. De verdediger kreeg geel, maar de kans was verkeken en omdat de vrije trap van Yildirim niks opleverde, bleef Heerenveen met lege handen staan. RKC deelde op slag van rust opnieuw een tik uit. De aanval werd ingeluid door Hoogendorp die Krohn-Dehli op rechts weg stuurde. De maker van het eerste doelpunt leverde een puntgave voorzet af die door Maarten Martens vrij kon worden ingekopt. De kopbal leek houdbaar, maar Vandenbussche wist de treffer niet te voorkomen, 2-0. Dat was ook meteen de ruststand.

Kissi in een fel duel met Van der Haar. Met de komst van de Marokkaanse middenvelder begon Heerenveen beter te spelen.
Kissi in een fel duel met Van der Haar. Met de komst van de Marokkaanse middenvelder begon Heerenveen beter te spelen.

Trainer Gertjan Verbeek greep in de rust in. Hij liet Bruggink in de kleedkamer achter en bracht Kissi in de ploeg. Ondanks de wissel was de eerste kans voor de thuisploeg. Martens kreeg een vrije schietkans, maar zag ditmaal geen kans Vandenbussche te passeren. Gelukkig maar, want anders was de wedstrijd gespeeld geweest. Aan de andere kant was het wel raak. De RKC-defensie werd verrast door een snelle vrije trap van Paul Bosvelt. De bal kwam bij Ugur Yildirim terecht. De buitenspeler haalde hard uit en omdat het schot op het laatste moment door Klaas Jan Huntelaar van richting werd veranderd, was doelman Van Dijk kansloos en de wedstrijd weer spannend, 2-1

Heerenveen zette RKC in de slotfase onder druk, maar het offensief leverde niet de winnende treffer op. Op de foto heerst doelman Van Dijk in de lucht.
Heerenveen zette RKC in de slotfase onder druk, maar het offensief leverde niet de winnende treffer op. Op de foto heerst doelman Van Dijk in de lucht.

Nog geen tien minuten later was de 2-0 achterstand al weggepoetst. Het voorbereidende werk was ditmaal van Danijel Pranjic en de treffer kwam andermaal op het conto van Klaas Jan Huntelaar. De topscorer van de Friezen die Heerenveen zo goed als zeker gaat verlaten, troefde zijn directe tegenstander af en kopte op schitterende wijze de 2-2 achter doelman Van Dijk. Was RKC voor rust de bovenliggende partij, na de pauze was het Heereenveen dat de lakens uitdeelde en in de 65ste minuut bijna op voorsprong kwam. Samaras werd in de mangel genomen door Van Diemen en Zuiverloon. De vrije trap werd door Pranjic hard en scherp voor het doel gebracht waar Huntelaar de Brabantse verdedigers weer eens te snel af was. Helaas voor de spits van Heerenveen stuitte de inzet via de onderkant van de lat het veld weer in. Gertjan Verbeek bracht voor de laatste twintig minuten André Hanssen voor de moegestreden Paul Bosvelt en Lasse Nilsson voor Ugur Yildirim. De Friezen gingen in de slotfase vol op jacht naar de zege. RKC wankelde, maar bleef overeind en kwam er bovendien ook nog enkele malen gevaarlijk uit. Gescoord werd er niet meer en zo bleef het bij 2-2 en dat was gezien het wedstrijd waarin RKC voor en Heerenveen na rust domineerde, een terechte uitslag.