Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen koploper na ‘ijzersterke week’

Gepubliceerd op 23 september 2017 21:47
sc Heerenveen koploper na ‘ijzersterke week’

Ook Willem II heeft de opmars van sc Heerenveen niet weten te stoppen. De Friese club won in Tilburg met 1-2 dankzij treffers van Schaars en Kobayashi. Het was de eerste uitoverwinning van sc Heerenveen op Willem II sinds december 2008. Omdat Feyenoord thuis van NAC Breda verloor, is sc Heerenveen na zes speelronden de nieuwe koploper van de Eredivisie.

De zege kwam niet makkelijk tot stand. Zeker voor rust had sc Heerenveen het lastig in Tilburg. Reza scoorde al vlot, maar zijn treffer werd wegens duwen afgekeurd door scheidsrechter Janssen. Willem II kwam in de 12e minuut op voorsprong. Een voorzet vanaf de rechterkant van Heerkens werd bij de eerste paal verlengd en door Liefkens binnen gewerkt, 1-0.

dumfries-willem2-uit-230917

De thuisclub koesterde de voorsprong, maakte het speelveld klein en verdedigde met man en macht de 1-0. De gasten wisten zich geen raad met die speelwijze en kregen amper kansen. De 1-1, in de 45ste minuut, kwam dan ook uit een vrije trap. Aanvoerder Stijn Schaars schoot vanaf zeker 20 meter fraai raak.

‘Een heerlijk moment, want ga je wel met een lekker gevoel de kleedkamer in,’ blikte Schaars terug op zijn treffer. De aanvoerder vond de 1-1 halverwege een terechte tussenstand. ‘Wij waren beter, maar maakten steeds verkeerde keuzes, terwijl zij uit de eerste de beste kans een goal maken.’

kobayashi-willem2-uit-230917

De statistieken van de eerste helft onderstrepen de woorden van Schaars. sc Heerenveen had maar liefst 69 procent balbezit, bepaalde wat er gebeurde op het veld, maar creëerde geen gevaar. Dat veranderde direct na rust. Reza kreeg op aangeven van Dumfries een vrije kopkans, maar knikte de bal naast het Tilburger doel.

Willem II antwoordde met een vrije trap van Job van der Linden die Hansen maar met moeite uit zijn doel kon ranselen. Na precies een uur kwamen de gasten op voorsprong. Schaars vond Kobayashi en de Japanner drukte meteen af. De bal zeilde vanaf grote afstand in de uiterste hoek, doelman Wellenreuther was kansloos.

Willem II zette daarna aan om de gelijkmaker te forceren, maar grote kansen kregen de Brabanders niet. Er was nog een mogelijkheid voor Lieftink, maar zijn inzet werd gekeerd door Hansen. Aan de andere kant maakte Reza zich knap vrij, maar zijn schot verdween voorlangs.

Zeneli-willemII-uit-230617

De zege was voor sc Heerenveen, dat misschien niet zijn beste voetbal liet zien, maar daar maalde aanvoerder Stijn Schaars niet om. ‘Ik moet de groep een groot compliment geven. We spelen in een week tijd drie uitduels en die weten we allemaal te winnen.’ sc Heerenveen boekte in Tilburg de vijfde zege (inclusief beker) op rij, waarvan vier in een uitduel. Alle vier uitduels werden met dezelfde cijfers gewonnen, 1-2.

Schaars onderstreepte met zijn treffer zijn waarde voor sc Heerenveen. De cijfers tonen aan dat het meespelen van de aanvoerder een groot verschil maakt. Sinds de komst van de routinier in de zomer van 2016 veroverden de Friezen met Schaars in de basis gemiddeld 1,8 punt per duel. Zonder de middenvelder zakt dit moyenne naar 0,9 punt.

odegaard-willemII-uit-230617

Jurgen Streppel was na afloop tevreden. De trainer was het oneens met de opmerking dat zijn elftal niet goed had gespeeld. ‘We spelen voor de vierde keer een uitduel en hebben de afgelopen week 1200 kilometer in de bus gezeten. Als je dan zo dominant speelt, doe je het volgens mij gewoon goed. We maakten soms tactisch de verkeerde keuzes, maar hadden ook eerder het verschil kunnen maken.’

Willem II drong in de slotfase sterk aan, maar Streppel had rustig op de bank gezeten. ‘Ze speelden va banque, dat leverde wel dreiging, maar geen kansen op. Natuurlijk kan er altijd een verdwaalde bal invliegen, maar dat zou onverdiend zijn geweest. Wij hebben een ijzersterke week goed afgesloten, we hebben het prima gedaan,’ besloot Streppel.

sc Heerenveen beleeft met 14 punten uit zes duels één van de beste competitiestarts in 25 seizoenen eredivisievoetbal. Het is een evenaring van de seizoenen 1993-1994 en 1997-1998. In 1997 pakte sc Heerenveen in de eerste zeven duels 17 punten. In de achtste speelronde leden de Friezen, thuis tegen Ajax (0-1) de eerste nederlaag van het seizoen.

thorsby-willemII-uit-230617