Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen start met zege

Gepubliceerd op 31 augustus 2008 00:00
sc Heerenveen start met zege

sc Heerenveen heeft de eerste zege van het seizoen binnen. De formatie van trainer Trond Sollied won aan de boorden van het IJsselmeer met 2-3. Het Friese spel was zoals Sollied al voorspeld had, nog niet sprankelend, maar het was voldoende om de Volendammers af te troeven. De gasten mochten bovendien doelman Brian Vandenbussche dankbaar zijn, want hij hield in de slotfase met een magnifieke redding Tuyp van scoren af. Meteen daarna zorgde Pranjic voor de beslissing.


sc Heerenveen begon in Volendam verrassend genoeg niet met Kopic, maar met Henrico Drost in het hart van de Friese defensie. Voorin kreeg Elyounoussi de voorkeur boven Paulo Henrique. De gasten hadden het in het eerste halve uur moeilijk tegen de promovendus. Sollied had vantevoren gewaarschuwd voor het enthousiasme waarmee Volendam de strijd zou aangaan en kreeg gelijk. Volendam begon beter aan het duel. De thuisclub oogde gretiger, won de beslissende duels en was het meest dreigend. Vandenbussche moest twee maal handelend optreden. De doelman ranselde knap een vrije trap van Valenta buiten de palen en hield met enige moeite een lastige stuiterbal van Van Zaanen tegen.

Gerald Sibon stond aan de basis van de  1-3 van Elyounoussi.
Gerald Sibon stond aan de basis van de 1-3 van Elyounoussi.


De Friese defensie oogde vooral kwetsbaar bij lange ballen. Volendam was met de snelheid van Van Zaanen en Platje voortdurend dreigend. Na een kleine dertig minuten was de Volendamse storm enigszins uitgeraasd. sc Heerenveen kreeg meer controle over de wedstrijd en combineerde makkelijker dan de promovendus. Sc Heerenveen domineerde het laatste kwartier van de eerste helft en dat was voldoende om met een 0-1 voorsprong te gaan rusten. Het doelpunt van Grindheim, zijn eerste in Friese dienst, kwam uit niets. De Noor draaide na ingooi van Janmaat goed bij zijn tegenstander weg en liet de bal met zijn ‘zwakke’ linkerbeen vanaf zeker 25 meter in de kruising verdwijnen.

Vanwege de hitte werden drinkpauze's ingelast.Door
Vanwege de hitte werden drinkpauze's ingelast.Door


De eerste mogelijkheid na rust was voor sc Heerenveen. Doelman Verhoeven kon de kopbal van de Noor over de lat tikken. De goalie moest even later opnieuw aan de bak bij een poging van afstand van de mee opgekomen Breuer. Aan de andere kant was Janmaat de snelle Van Zaanen kwijt, maar zijn lage voorzet was een prooi voor Vandenbussche. Het was ook meteen de laatste actie van Janmaat. De nieuweling van sc Heerenveen verdween met liesklachten naar de kant en werd vervangen door Svec. Ook Volendam wisselde en bracht Lopes voor de moegestreden Platje. Volendam kwam vlak na de wissel op gelijke hoogte. Jack Tuyp werd bij een verre inworp van Valenta volledig vrijgelaten en mocht zomaar de 1-1 binnen koppen.

Tarik Elyounoussi scoorde in Volendam zijn eerste officiele treffer voor sc Heerenveen.
Tarik Elyounoussi scoorde in Volendam zijn eerste officiele treffer voor sc Heerenveen.


De Friezen hadden slechts twee minuten nodig om opnieuw op voorsprong te komen. De naar links uitgeweken Beerens speelde zich knap vrij en vond Sibon. De spits was niet zelfzuchtig en legde de bal terug op Elyounoussi die van dichtbij simpel de 1-2 tegen de touwen kon tikken. Pranjic zorgde even daarna bijna voor de 3-1, maar het schot van de Kroaat verdween net naast de paal. Aan de andere kant had Vandenbussche alle moeite om een zwabberbal van Valenta buiten de palen te houden.Even later raakte sc Heerenveen Beerens kwijt. De aanvaller moest geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Smarason. Vijf minuten voor tijd hield Vandenbussche zijn ploeg op de been. Tuyp kreeg na een vrije trap te veel vrijheid en haalde van vijf meter uit. De reflex van de Belg was meer dan uitstekend en hij voorkwam zo dat de Volendammers voor de tweede maal op gelijke hoogte kwamen.

Pranjic viert de 3-1 van sc Heerenveen.
Pranjic viert de 3-1 van sc Heerenveen.


De goalie bewees nog geen minuut na zijn redding opnieuw zijn waarde. Vandenbussche kwam bij een hoekschop als winnaar uit de strijd en luidde met zijn snelle uitworp een Friese counter in. Pranjic vond Smarason, kreeg de bal knap terug van de IJslander en liet de bal hoog in het doel verdwijnen. Daarmee was de strijd beslist. Tuyp zorgde nog wel voor 2-3, maar verder liet sc Heerenveen het niet komen.