Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Uitstekende start Heerenveen tegen AZ: 1-1

Gepubliceerd op 14 augustus 2004 00:00

Heerenveen is de competitie uitstekend van start gegaan. De jonge ploeg van trainer Gertjan Verbeek leverde in de Alkmaarderhout een prima prestatie door AZ op 1-1 te houden. De thuisclub nam een snelle voorsprong via Huysegems, maar Heerenveen werd gaandeweg de wedstrijd sterker. Tien minuten voor tijd was Klaas Jan Huntelaar de gevierde man bij de Friezen door de gelijkmaker achter Timmer te deponeren. AZ mocht uiteindelijk niet klagen dat het bij 1-1 bleef, want de betere kansen waren voor de gasten. Gertjan Verbeek werd in de tweede helft naar de tribune gestuurd vanwege commentaar op de leiding. De 17-jarige Jeroen Drost liet een uitstekende indruk achter bij zijn competitiedebuut in de Friese hoofdmacht.

In de Alkmaarderhout stonden de nummer vier en vijf van het afgelopen seizoen tegenover elkaar, maar vergelijkingen met de vorige competitie gaan helemaal mank. Waar Heerenveen in Sibon, Knopper, Edman en Vonk een groot aantal routiniers kwijtraakte en op jeugdig talent gokt, haalden de Alkmaarders juist ervaring in huis. AZ shopte vooral in Tilburg. Vorig seizoen werd Landzaat al gehaald en in de afgelopen maanden kwamen ook nog eens Jaliens, Sektoui en Mathijsen uit Brabant over en werd het afgelopen donderdag ook nog eens Adil Ramzi gehaald. Het stond op voorhand al bijna vast dat het verjongde Heerenveen, met de 17-jarige debutant Jeroen Drost als vervanger voor de niet speelgerechtigde Tomasz Rzasa als linksback, op een moeilijke avond in het Noord-Hollandse kon rekenen. Daar leek het in het begin dan ook op. Het was AZ, met verrassenderwijs Van Galen en De Cler op de bank, dat vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Vink het heft in handen nam.

Heerenveen moest direct alle zeilen bijzetten om zich het furieus startende AZ van het lijf te houden. De Friezen verweerden zich kranig, maar moesten toch al na tien minuten de eerste tegentreffer van het seizoen incasseren. De Belg Huysegems kreeg iets te veel vrijheid en knikte knap raak. Doelman Boy Waterman was kansloos en zo keek Heerenveen al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Heerenveen had het moeilijk, maar de ploeg van trainer Gert Jan Verbeek knokte hard en kreeg zowaar enkele kleine kansjes. Zo kopte Huntelaar direct na de 1-0 van Huysegems rakelings over en was Hansson na ruim een half uur dichtbij de gelijkmaker. De Zweed verscheen voor het doel van Timmer en had pech dat zijn kopbal, op aangeven van Yildirim, een half metertje naast het doel verdween. Een schot van Väyrynen verdween ook net naast het doel.

Heerenveen kwam in de slotfase uitstekend terug. AZ, dat het eerste half uur van de wedstrijd domineerde, was niet in staat het initiatief in handen te houden en moest lijdzaam toezien hoe de gasten steeds vaker het doel van Timmer opzochten. Tot grote kansen leidde het Friese offensiefje niet, maar de Alkmaarders waren desondanks opgelucht dat de 1-0 voorsprong bij rust nog op het scorebord stond. Gertjan Verbeek bracht in de rust Hestad voor Selakovic en wisselde daarmee een aanvaller voor een middenvelder. De wedstrijd golfde in de beginfase van de tweede helft op en neer, met Heerenveen als de betere ploeg, terwijl de beste kans voor AZ was. Gelukkig voor de Friezen kopte Obdam over in plaats van raak.

AZ koesterde de voorsprong, terwijl Heerenveen verbeten op jacht ging naar de gelijkmaker. De gasten ontwikkelden wel druk op het doel van Timmer, maar net als voor rust werden er geen uitgespeelde kansen gecreëerd. De meeste opwinding ontstond na een in de ogen van Vink onreglementaire schouderduw van Yildirim tegen Ramzi. Verbeek was het absoluut niet eens met de leidsman en leverde zo veel commentaar, dat hij naar de tribune werd gestuurd. In een poging de gelijkmaker te forceren wisselde assistent-trainer Jan de Jonge vervolgens Samaras en Rose voor Haarala en Hershi. De ingrepen sorteerden effect, want AZ werd onder druk gezet en moest de gelijkmaker toestaan. Nadat Huntelaar eerst nog rakelings naast kopte , schoot de nieuwe spits van Heerenveen in de 78ste minuut wel raak, 1-1.

AZ protesteerde furieus tegen de gelijkmaker omdat Huntelaar hands zou hebben gemaakt, maar Vink keurde de treffer gedecideerd goed. De Alkmaarders waren even van slag en mochten niet klagen dat doelpogingen van invaller Rose en Yildirim geen doelpunt opleverden. In de hectische slotfase kregen beide ploegen nog kansen. De beste was voor de Friezen. Het was Yildirim die Väyrynen vrij voor het doel van Timmer zette, maar helaas kon de goalie nog een hand achter de inzet van de Fin krijgen. Zo bleef het bij 1-1 en dat is een zeer verdienstelijk resultaat voor de jonge ploeg van Gertjan Verbeek tegen het zeer sterk geachte AZ.