07 feb 2023 21:00 TOTO KNVB Beker Achtste finale

10000

Locatie

Rat Verlegh Stadion

Van Hooijdonk matchwinner: sc Heerenveen bekert door

sc Heerenveen gaat de koker in tijdens de bekerloting voor de kwartfinales. Tegen NAC Breda maakte spits Sydney van Hooijdonk het verschil met twee doelpunten. Een vroege tegentreffer werd daardoor onschadelijk gemaakt.

NAC 6

"Dit is voor NAC de wedstrijd van het jaar", stelde Kees van Wonderen maandagmiddag in zijn voorbeschouwing op het bekerduel, wetende dat de laatste vijf Eredivisieclubs die naar Breda moesten voor de beker allemaal uitgeschakeld werden. Dat het geen makkelijke avond werd, bleek wel in het eerste half uur van de wedstrijd. Al na een paar tellen had Xavier Mous de bal voor het eerst in zijn handen na een kopballetje van de thuisploeg.

Het was het startsein van een moeilijke eerste helft, waarin Tom Boere na zestien minuten de score opende. In de eerste helft was het knokken voor elke meter, wat resulteerde in een duel met meer gele kaarten dan echte kansen in de eerste helft. Desondanks zocht sc Heerenveen enigszins opgelucht de kleedkamer op voor de thee: net daarvoor maakte uitgerekend oud-NAC’er Sydney van Hooijdonk de gelijkmaker na een goede pass van Rami Kaib.

Na acht minuten spelen in de tweede helft was het weer de aanvaller die mocht juichen. Deze keer was het niet de linksback, maar rechtsback Milan van Ewijk die mee opkwam en na een goede versnelling op de achterlijn de voorzet gaf. Daarna kregen de bezoekers kansen om de marge te verdubbelen. Ché Nunnely was dicht bij de 1-3 na een goede loopactie in de diepte, maar zijn inzet ging voorlangs. Daarna was ook invaller Alex Timossi kansrijk. Zijn poging ging over de goal heen, waardoor de Bredanaars mochten blijven hopen op een stunt.

Een kwartier voor tijd kreeg NAC een behoorlijke kans via aanvaller Élias Omarsson, maar Mous pakte de bal zonder moeite. Het lukte de thuisploeg daarna niet om nog een serieus slotoffensief eruit te persen. De ploeg die nog aanspraak maakte op doelpunten was sc Heerenveen, maar te vaak ontbrak het aan een goede laatste pass of ruimte voor een schot. Daardoor lukte het niet om het krachtsverschil uit te drukken in de score, maar bekert de ploeg van Van Wonderen wel door.

Opstelling sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Bruma, Van Aken (46. Bochniewicz), Kaib; Haye, Al Hajj (88. Karlsbakk), Olsson; Nunnely (66. Timossi), Van Hooijdonk, Köhlert (66. Sahraoui)