Onder 19 en Onder 17 winnen van clubs uit Rotterdam

18 februari 2019 11:44

Voordat het eerste elftal van sc Heerenveen zaterdag gelijkspeelde tegen PSV (2-2) kwamen alle jeugdteams van de club in actie. Zo waren er zeges voor Onder 19 en Onder 17. Onder 15 en Onder 13 gingen op eigen veld onderuit. Een overzicht.

Onder 19 wint thuis van Excelsior

Na de knappe overwinning van afgelopen week op FC Utrecht kon Onder 19 met veel vertrouwen toewerken na hun wedstrijd tegen Excelsior. Bij een zege zou Onder 19 weer aansluiten bij de subtop. Dat is ook het doel van het team van Ronnie Pander: eindigen bij de eerste zes, zodat er volgend jaar weer in de Eredivisie wordt gevoetbald. De opluchting was dan ook groot toen er na negentig minuten voetballen een 2-0 zege op het scorebord stond.

De eerste helft was boeiend. Het was een open wedstrijd en er lagen veel mogelijkheden om Excelsior pijn te doen. Onder 19 sprong daar echter onnauwkeurig mee om. Toch kwam Onder 19 in de eerste helft wel op voorsprong. De ploeg profiteerde van een slecht opbouwmoment van Excelsior. De bal belandde via Cain Seedorf bij Arjen van der Heide en die maakte na een fraaie actie de 1-0.

In de tweede helft had Onder 19 meer controle en werd er weinig weggegeven. Via een fraaie aanval tussen Eddo Nyamsangya en Van der Heide werd het dan ook 2-0. Daarna probeerde Excelsior het nog wel, maar echt gevaarlijk werden ze niet meer. Onder 19 kreeg mogelijkheden om de score verder uit te bouwen, maar maakte hier geen gebruik van.

Door de zege steeg Onder 19 naar de vierde positie met negen punten uit vijf wedstrijden. Volgende week speelt Onder 19 een uitwedstrijd tegen FC Volendam.

Onder 17 boekt zege op Sparta Rotterdam

Voor de derde keer dit seizoen mocht Onder 17 aantreden tegen Sparta Rotterdam, het elftal van oud-sc Heerenveenspeler Michel Breuer. In de voorgaande wedstrijden was al gebleken dat beide ploegen weinig voor elkaar onder doen. Dat was ook nu weer het geval. Toch trokken de Friezen aan het langste eind (0-1).

In de eerste helft was het vooral Sparta Rotterdam dat de bal had. Onder 17 loerde op fouten. Defensief gaf Onder 17 niks weg. De verdediging stond als een huis met Kay Dollenkamp als uitblinker. Onder 17 was in de omschakeling niet nauwkeurig genoeg om toe te slaan.

In de tweede helft kwam Onder 17 steeds beter in de wedstrijd. Het team van trainer Wilco Hellinga kon de bal beter in de bezit houden en werd hierdoor ook dreigend. Uit een razendsnelle counter gaf Tom van Leeuwen Cris van der Zee een niet te missen kans. Van der Zee faalde niet en zette zijn ploeg op voorsprong (0-1). In het vervolg van de tweede helft probeerde Sparta Rotterdam het nog wel, maar de verdediging van Onder 17 liet niets door.

Trainer Hellinga was na afloop blij met het resultaat. 'De eerste helft was niet goed, maar we gaven ook niks weg. In de tweede helft werd het beter. Deze drie punten smaken dan ook heel lekker.'

Volgende week wordt er opnieuw gevoetbald. Dan speelt Onder 17 vanaf 14.30 uur thuis tegen FC Twente.

Onder 15 verliest van AZ

Mede door vele blessures startte Onder 15 tegen AZ met een gewijzigd elftal. Veel jonge spelers stonden aan de aftrap, waaronder Tygo Land die normaliter zijn wedstrijden speelt bij Onder 13. Land en de andere jeugdige spelers speelden een zeer verdienstelijke wedstrijd tegen AZ, maar konden een nederlaag niet voorkomen (0-1).

Onder 15 speelde met lef en probeerde wanneer mogelijk  de tegenstander onder druk te zetten. Om de organisatie in stand te houden, werd er veel discipline gevraagd van de spelers. Er werd gestreden voor elke meter, waardoor er zeer weinig kansen werden weggegeven.

In de omschakeling probeerde Onder 15 AZ pijn te doen. Eén keer waren de Friezen zeer dicht bij een goal, maar een gevaarlijk schot eindigde op de lat. De wedstrijd leek op een gelijkspel uit te lopen, ware het niet dat de Alkmaarders in de absolute slotfase alsnog de bal achter keeper Gédéon de Groot kregen (0-1).

Trainer Menno van Dam was na afloop logischerwijs teleurgesteld over het resultaat, maar zag ook positieve punten. 'Ik heb genoten van de passie en de strijd die de jongens hebben gegeven. Ze hebben gestreden als leeuwen.’

Onder 13 ten onder tegen De Graafschap

Net als Onder 15 trad ook Onder 13 aan met een jong elftal. Onder 13-spelers deden mee bij Onder 15, waardoor trainer Niek Westra tegen De Graafschap een beroep moest doen op een aantal spelers van Onder 12. De Friezen kwamen op voorsprong, maar konden die niet vasthouden. De Superboeren wonnen uiteindelijk met 1-4.

Onder 13 begon goed en kwam via Harm Jan Smits al snel op voorsprong. Hij passeerde de keeper en schoof de bal in een leeg doel (1-0). Na het sterke begin van de Friezen kwamen beide teams meer in evenwicht. Gescoord werd er niet meer voor rust.

Na de pauze viel al snel de gelijkmaker. Een afvallende bal uit het zestienmetergebied werd op fraaie wijze binnengeschoten (1-1). Snel daarna kwamen de bezoekers op voorsprong (1-2). De Graafschap kreeg daarna de overhand. Dit had vooral te maken met het fysieke verschil tussen beide teams. De gasten buitten dat voordeel uit en scoorden nog tweemaal (1-4).

'Door het flink gewijzigde elftal wist ik dat we het vooraf lastig zouden krijgen', zei Westra na afloop. 'De grootste winst van deze wedstrijd is dat veel jonge spelers minuten hebben kunnen maken en ervaring hebben opgedaan bij Onder 13. Dit is, wanneer we als jeugdopleiding kijken naar de ontwikkeling van spelers, ook veel waard.'